hirdetés

Legkorábban 15 év múlva, vagyis 34 évesen helyezhető feltételesen szabadlábra az a brit fiú, akit terrorizmus vádjával ítéltek el Angliában. Brusthom Ziamani rezzenéstelen arccal fogadta, hogy 22 évet kapott. Timothy Pontius bíró azt mondta, a puszta szerencsén múlt, hogy a fiú nem ölt meg senkit – írja a The Guradian .

ziamani

Ziamanit tavaly nyáron tartóztatták le Kelet-Londonban. Találtak nála egy szakadt levelet, amiben arról írt, brit katonák megölésére készül és mártírként akar meghalni, a hátizsákjában pedig egy 30 centis kés és egy kalapácsot volt. A fiú amúgy korábban megmutatta a barátnőjének a fegyvereket és azt is elmondta neki, mire készül.

A kongói szülőktől származó, de már Angliában nevelkedett Ziamani azután került közel az iszlámhoz, hogy 15 évesen összeveszett Jehova Tanúit követő szüleivel. Előbb a box, az extrém sportok és a rapzene felé fordult, aztán végül megtért. Mikor a családja erre rájött, választási elé állították, Ziamani pedig családja helyett új vallása mellett döntött. Nem sokkal később csatlakozott a szélsőségességéről ismert és betiltott Al-Muhajiroun-csoporthoz.

A kihallgatások alatt Ziamani legendának nevezte a két férfit, akik 2013 májusában brutális módon, a fényes nappal és a nyílt utcán meggyilkoltak egy brit katontát, Lee Rigby-t. A tárgyaláson kiderült, ő is hasonló gyilkosságra készült.

„Azt mondta, le akart fejezni egy katonát és a barátja pedig fotót készített volna róla, ahogy a levágott testrészt a levegőbe dobálja” – mondta el a bíróságon a vád képviselője, Annabel Darlowa.

A védőügyvéd azzal érvelt, köztudott, hogy az Al-Muhajiroun előszeretettel környékez meg naiv és nélkülöző kamaszokat, és Ziamani pont ilyen fiú.

Bár Ziamani anyja a börtönben meglátogatta a fiát, az ítélethirdetésen nem vett részt sem ő, sem más családtag.

 

( Fotó:  Mirror )