hirdetés

Örülhetnek a horvát devizahitelesek. Az Alkotmánybíróság szerint jogosan mondták ki, hogy a pénzintézetek tisztességtelenül alkalmazták az árfolyamzáradékot és egyoldalúan megváltoztatták azok kamatait, így az egekbe szökött az adósok törlesztő részlete. Így a bankoknak a felvett árfolyamon kell elszámolniuk az ügyfeleikkel. Érdekes módon az érintett pénzintézetek úgy tűnik kénytelenek elfogadni  az Alkotmánybíróság döntését.

 

A horvát alkotmánybíróság helyben hagyta a legfelsőbb bíróság azon döntését, miszerint a pénzintézetek tisztességtelenül alkalmazták az árfolyamzáradékot a devizahiteleknél és egyoldalúan megváltoztatták azok kamatait, aminek hatására emelkedett a hitelfelvevők törlesztőrészlete– közölte az Euronews.

A bíróság hét horvátországi bank keresetét utasította el, amelynek során a pénzintézetek a döntés ellen fellebbeztek volna.

A horvát svájci frankhitelesek még 2012-ben indítottak csoportos keresetet a bankok ellen. A bírósági eljárás során számukra kedvező ítélet született, ez ellen fellebbeztek a bankok, és ennek az eljárásnak tett pontot a végére az alkotmánybíróság.

A Horvát Bankszövetség igazgatója úgy véli, hogy az alkotmánybíróság döntése több ponton sérti a bankok alkotmányos jogait, és még vizsgálják a rendelkezésükre álló egyéb jogi eszközöket.

A horvát pénzügyminiszter viszont eközben úgy nyilatkozott: a hét bank közül hattal megállapodtak abban, hogy elállnak a nemzetközi választott bíróságon kezdeményezett eljárásoktól.

Nagy kérdés, hogy Magyarország politikai vezetése ezt miért nem lépte meg ? Sajnos a pénzintézetek alkut kötöttek de a horvát Alkotmánybíróság döntése lavinaként terjedhetne tovább a környező országokban és így akár nálunk is. Jó lenne, ha nem a bankárok érdeke lenne a fontos bizonyos politikai köröknek, hanem az átvert népé, adósoké. Hamarosan jön a választás és bizony minden pártnak igyekeznie kell.

( csákány )