hirdetés

Bár 1991-ben is volt egy földrengés a horvátországi Petrinjában, de az nem volt akkora mint a mostani, amely szinte a földig rombólta a 15ezres kis várost és most sajnos hét ember köztük egy gyerek is meghalt. A katasztrófából a Horváth város és környéke lassan ébredezik de messze még a vége.

 

A 15 ezres város lassan ébred a sokkból, optimizmust legfeljebb az adhat, hogy a keddi, hét halálos áldozattal járó 6,3-as rengést szerdán már alig tizedakkora – bár így sem jelentéktelen – 4,9-es rengés követte, talán megnyugszik egy időre a föld.

Szerdára a házak utcára omlott romjainak javát már feltakarították, a katasztrófavédelem és a hadsereg folyamatosan dolgozik, de az bizonyos, hogy a látványos munkaszakasz után még hosszú az út a felépülésig.

Az emberek két perc alatt mindenüket elvesztették – mondta a Petrinjától néhány kilométerre fekvő Glina polgármestere.

„A mi szállodánk száz szobát ajánlott fel, egyelőre csak pár család jött, a többség rokonoknál húzhatta magát magát. Pár nap múlva lehet nagyobb szükség a hosszabb távú szoba- és lakásfelajánlásokra” – mondta az egyik zágrábi luxushotel vezetője.

Hasonló felajánlásokat országszerte tettek, kérdés, mennyi embernek és milyen hosszú időre tudnak átmeneti menedéket nyújtani.

Bár a legnagyobb pusztítást Petrinjában végezte a földrengés érték, a környék több települését is súlyos károk érték. A 12 kilométerre lévő Sisak (Sziszek) szerdán húsz lakókocsiból felállított tábort kapott. A város kórháza is csak sürgős eseteket fogad, a többi beteget – közöttük a koronavírus miatt kezelteket is – már kedden Zágrábba szállították.

Autóval most nehézkes a haladás Petrinja és Sisak között, az utak részben megrongálódtak, de a forgalom is nagy a mentők, a munkagépek és a várost elhagyók vagy épp rövid időre visszatérők miatt.

(turi)