hirdetés

Ellepték a kínai katonák Hongkongot. A katonák önkéntesen, fegyvertelenül segítettek a tüntetések romjainak eltakarításában, amelyek már hetek óta tartanak.

 

A kínai hadsereg Hongkongban állomásozó katonái is segítettek a héten lezajlott tüntetések nyomán keletkezett törmelékek eltakarításában.

A Kínai Népi Felszabadító Hadsereg katonái némi feltűnést keltettek Hongkongban, ahol csak ritkán hagyják el barakkjaikat. Szombaton a katonák fegyvertelenül, fekete rövidnadrágban és khaki színű pólóban tűntek fel az utcákon, hogy segítsenek a takarításban. A helyiek közül többen megtapsolták a kezdeményezést.

A hongkongi vezetés közleményében sietett leszögezni, hogy a kínai hadsereg saját, “önkéntes közösségi akciójáról” volt szó, nem a helyi hatóságok kértek tőlük segítséget.

A hónapok óta tartó kormányellenes tüntetések ezen a héten is folytatódtak Hongkongban, a demonstrálók több helyen megbénították a forgalmat, és helyenként vandál módon törtek-zúztak. A több napig tartó feszültség után szombatra valamivel nyugodtabb lett a helyzet, ezért is kezdődhetett meg a törmelékek eltakarítása.

Hongkong 1997-ben tért vissza Kínához a brit gyarmati uralom alól, ekkor négyezer kínai katonát vezényeltek a területre. Jelenleg nem lehet pontosan tudni, hány kínai katona állomásozik Hongkongban, számukat korábban 8 és 10 ezer közöttire becsülték. Közülük többen az egykori brit gyarmati katonai létesítményekben vannak elszállásolva. Feladatuk a kínai szuverenitás védelmezése Hongkongban.

A pekingi kormány az utóbbi hónapok demonstrációi kapcsán többször is jelezte, hogy a kínai hadseregnek jogában állna beavatkozni és helyreállítani a rendet Hongkongban. Ezt azonban a helyi városvezetésnek is kérvényezni kellene, amire eddig még nem került sor, a hongkongi hatóságok ragaszkodnak hozzá, hogy maguk kezeljék a helyzetet.