hirdetés

Pekingben lobogtak a kínai zászlók az ország alapításának 70. évfordulója alkalmából, Hongkongban pedig égetik a kínai nemzeti lobogót nem sokkal azután, hogy véget ért a szuperfegyverek felvonultatását sem nélkülöző hatalmas katonai parádé a fővárosban. Az összecsapások pedig folytatódnak az egykori brit gyarmaton, ahol a rendőrök már figyelmezetető lövéseket is leadtak.

 

Hongkongban hónapok óta zajlik a tüntetéssorozat, és bár Carrie Lam kormányzó azóta hivatalosan is visszavonta a demonstrációkat kiváltó kiadatási törvénytervezetet, a nép ennél már többet akar, és nem hajlandók leadni a követeléseikből.

James Ma, a tüntetések egyik vezető szervezője kedden arról beszélt,nem hallgattak meg minket, amikor még békések voltunk.

A demokráciapárti demonstráció hamar el is mérgesedett, a rendőrség tájékoztatása szerint a tüntetők maró hatású folyadékkal támadtak az egyenruhásokra, és könnygázt kellett bevetniük, miután Molotov-koktélokkal dobálták őket.

A hatóságok 18 metrómegállót lezártak már a városban, több tüntető pedig Hszi Csin-ping kínai államfő és Carrie Lam portréit égették a nyílt utcán. Egyikük azt mondta, meg akarjuk alázni Kínát a nemzeti ünnepén.

Közben az utcák gyakorlatilag csatatérré változtak, a város több pontján is összecsaptak a rendőrök a tüntetőkkel.

Az egyik tüntető megfújt egy bambuszból készült trombitát is, amit jellemzően csak temetéseken hallani Hongkongban, mire a tömeg azt skandálta, dicsőséget Hongkongnak.

A demonstrálók próbálnak bejutni a kormányzati negyedbe és a törvényhozás épületeibe, de ezeket a rendőrség kordonnal vette körbe és vízágyúkat is harcba állítottak.

Több figyelmeztető lövés is eldördült már a városban, és a tüntetéssorozat folyamán most először találtak el valakit egy golyóval. A férfi a mellkasán sérült meg, és a földön fekve könyörgött segítségért. Kritikus állapotban szállították kórházba, állítólag nem múlt el 18 éves. Rajta kívül eddig 14 ember szorult kórházi ellátásra.

 

A hatóságok egyébként korábban is többeket megsebesítettek gumilövedékekkel, és az Amnesty International kritizálta is őket a bánásmód miatt.

Arról, hogy a hongkongiak miért tüntetnek egész pontosan, itt írtunk korábban: