hirdetés

Durvul a hongkongi krízis. Gyomron lőttek egy fegyvertelen 21 éves egyetemistát a rendőrök. A demonstrálók pedig felgyújtottak egy Peking-párti fegyveres férfit. Úgy tűnik Kína képtelen lesz békés úton rendezni a kialakult helyzetet.

A városállamban nem telik el úgy nap, hogy ne lenne valamiféle rendbontás, a nép felháborodását pedig tovább szította, hogy pénteken belehalt a sérüléseibe egy 22 éves diáktüntető, aki egy rendőrségi intézkedés közben zuhant le egy parkolóház emeletéről.

A tüntetők a halálesetet követően hétfőre egész napos sztrájkot hirdettek, és a megmozdulás kirobbanása óta először fordult elő, hogy fényes nappal, már délelőtt összecsapott egymással a tüntetősereg és a rendőrség, ráadásul eldördült egy lövés is, ami gyomron talált egy maszkot viselő diákot.

A jelenetsort egy helyi sajtóorgánum élőben közvetítette. A felvételen az látszik, hogy egy rendőrtiszt nem bír el egy tüntetővel, emiatt több figyelmeztető lövést is leadott. Ekkor egy fegyvertelennek látszó demonstráló elkezdett közelíteni felé, és gyomron lőtte őt. A videó alapján az áldozat mindvégig eszméleténél volt, és sérülten el is akart menekülni a rendőrök elől, de gyorsan lekapcsolták.

A férfit kórházba szállították, az intézmény tájékoztatása szerint egy 21 éves egyetemi hallgatóról van szó, állapota kritikus.

Lapértesülések szerint meg kellett műteni. Ez volt a harmadik eset a tüntetéssorozat idején, hogy éles lőszert vetett be a tüntetők ellen a rendőrség. Ahogy az előző két esetben, a rendőrség most is önvédelemre hivatkozott. Mint közölték, kollégájuk azért nyitott tüzet, hogy a támadó ne tudja lefegyverezni. Hozzátették, a rendőrök sokszor életveszélyes helyzetekbe kerülnek és meg kell védeniük magukat.

Az egyenruhások a város több pontján is könnygázzal oszlattak és vízágyút is bevetettek, miután a tüntetők utakat zártak le, téglákkal dobálták őket és gyújtogattak az utcákon.

A helyi beszámolók szerint egy középkorú fegyveres férfit felgyújtottak, miután azt ordibálta egy csoportnyi fiatalnak, hogy nem vagytok kínaiak!

Az ezen felbőszült társaság odalépett hozzá, leöntötte valamilyen folyadékkal – feltehetően benzinnel – és felgyújtották a férfit. Őt is kritikus állapotban szállították kórházba égési sérülésekkel.

Az eseményeket követően Carrie Lam hongkongi kormányzó rendkívüli sajtótájékoztatót tartott, amin arról beszélt, hogy az eszkalálódó konfliktus annak a pontnak a szélére juttatta a várost, ahonnan már nincs visszatérés, a tüntetők pedig a nép ellenségei.

Megkérdőjelezzük, hogy tudunk-e még biztonságban élni ebben a városban – mondta.

Bejelentette, hogy körülbelül 60 ember sérült meg csak hétfőn az összecsapásokban. A Peking-barát ellentüntető felgyújtásával kapcsolatban kérdésre válaszolva azt mondta, ez a béke és a jogállamiság nyilvánvaló megsértése, teljesen embertelen cselekedet, amire nincs bocsánat.

Lam azt is leszögezte, hogy a kormány nem fogja megadni magát a tüntetők követeléseinek, ugyanakkor keresik a megoldásokat, hogy véget vessenek azoknak a problémáknak, amikkel szembenéz Hongkong. Ez pedig alapvetően nem sok jóval kecsegtet.