hirdetés

Újra mintegy 10 ezer migráns tart Szerbiából Horvátországba. Az utóbbi néhány napban csökkent a számuk, mivel a görög komphajók személyzetének sztrájkja miatt a menekültek nem tudtak Leszboszról a szárazföldre jutni. A zágrábi belügyminisztérium legfrissebb adatai szerint szeptember közepe, a magyar–szerb zöldhatár lezárása óta Horvátországban több mint 335 ezer menekültet regisztráltak, nagy többségük illegálisan lépte át a szerb–horvát határt, többnyire Bapska körzetében.

afgán menekültek Németország

A horvát hatóságok a hét közepétől már vonattal, a szerbiai Sidről közvetlenül a horvátországi Bródba (Slavonski Brod), majd néhány órán belül már a szlovéniai Dobovára szállítják a menekülteket. A 24sata című horvát napilap szerint emiatt Szlovéniában feltorlódnak a migránsok, mert Ausztria csak fokozatosan, kisebb csoportokban engedi be őket területére. A lap arról is írt, hogy az illegális bevándorlók egyre türelmetlenebbek, így szombat délután a brezicei befogadóállomáson kisebb összetűzés tört ki közöttük.

Szlovéniában – a legfrissebb ljubljanai adatok szerint – október közepe óta 160 889 ezer illegális bevándorlót vettek nyilvántartásba.