hirdetés

Baj van Spanyolországban, Hollandiában, Cipruson és Görögországban is. Emelkedik a koronavírusos betegek száma. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) pár napja már jelezte, hogy számításaik szerint jelentősen nőhet a koronavírusos fertőzöttek száma a következő hetekben: augusztus 1-ig közel ötször több új fertőzött is lehet. Ennek oka a delta variáns terjedése és a járvány további terjedését gátló intézkedések enyhítése.

 

Az ECDC illetékességébe tartozó 30 ország kétharmadában figyelhető meg jelenleg a járvány súlyosbodása, a fertőzések súlyosabb mértéke főleg a 15-24 éves korosztályt érinti. A kórházi ápolásra szorulók és a halálos áldozatok száma ennél lassabban emelkedik, elsősorban az oltási kampánynak köszönhetően.

Fokozott aggodalomra ad okot Spanyolország, Hollandia, Luxemburg, Málta és Ciprus, Görögország és az Egyesült Királyság is. Ha megnézzük, hogy állnak ezek az országok a lakosságarányos új fertőzések számával, láthatjuk, hogy erőteljes emelkedésnek indultak, és több helyen a harmadik hullám szintjét közelítik.

Cipruson vasárnap este tüntetők támadták meg a Sigma TV televízió székházát, több járművet felgyújtottak a koronavírus-járvány visszaszorítására bevezetett intézkedések elleni tiltakozásul. Az akció az oltási igazolványok bevezetése és állítólagos kényszeroltások ellen irányult. A fertőzöttek száma az utóbbi időben ismét megugrott a szigeten, ezért a ciprusi kormány egy különleges oltási igazolványt vezetett be, amelynek felmutatásával be lehet lépni az éttermekbe, bevásárlóközpontokba, illetve egyéb üzletekbe.

Nagy-Britanniában július 19-től eltörlik a szigorítások legtöbbjét, például a kocsmák létszámkorlátozását, a távolságtartási szabályokat, a pultnál fogyasztási tilalmat. A védettséget sem kell igazolni, megnyitnak a zenés szórakozóhelyek, éjszakai bárok is.

Hollandiában az új koronavírustesztek mintegy 14 százaléka pozitív. Mark Rutte ügyvezető miniszterelnök hibás döntésnek nevezte a korábban bevezetett rendkívüli intézkedések enyhítését, közölte azt is, hogy a nyár folyamán heti rendszerességgel vizsgálják a legfrissebb járványügyi fejleményeket. A meredeken emelkedő holland koronavírus-fertőzési adatok miatt a hágai kormány hétfőn arra szólította fel állampolgárait, amennyiben megoldható, dolgozzanak újra otthonról.

Görögországban Mikonosz szigete lett az első olyan hely, ahol a koronavírusos megbetegedések számának megugrása miatt ismét kijárási tilalmat rendeltek el múlt szombaton. A görög hatóságok szerint a szigeten minden tizedik megvizsgált ember tesztje lett pozitív. A kijárási tilalom hajnali 1 órától 6 óráig lépett életbe, és este 6 órától a bárokban, kávézókban és éttermekben éjjel-nappal tilos a zenehallgatás. A 20 főnél nagyobb létszámú partikra történő bérbeadásért kiszabott bírságok akár a 200 ezer eurót (72 millió forintot) is elérhetik. A tilalmak a tervek szerint július 26-án, hétfőn érnek véget, hacsak a kormány nem dönt azok meghosszabbításáról.

( Tál)