hirdetés

Lezuhant csütörtökön egy légi ütközést követően a svájci Patrouille Suisse műrepülő-kötelék egyik F–5-ös vadászgépe az észak-hollandiai Leeuwarden mellett egy légibázis közelében, a pilóta túlélte a balesetet. Moszkvában is hasonlóképp járt az ottani műrepülős csapat, ott is hullottak a gépek.

lezuhant holland vadászgép-

A holland NU.nl hírportálon közzétett videofelvétel a repülőgép több másodperces szabadesését mutatta. A pilóta, még mielőtt a vadászgép földnek ütközött volna, sikeresen katapultált – közölte a tűzoltóság. Brigitte Matter, a hollandiai Menameradiel megye szóvivője elmondta: a pilóta nem sérült meg súlyosan. A körülmények ellenére jól van – tette hozzá.

A NOS szerint a katasztrófát szenvedő gép egy másik svájci repülővel ütközhetett, amelyik azután sikeresen le tudott szállni. A televízió egyik felvételén a szerencsésen leszálló repülőgép sérült függőleges vezérsíkja volt látható.

A baleset Leeuwarden mellett történt, mintegy 150 kilométerre északra Amszterdamtól.

A katasztrófát szenvedő repülőgép a svájci Patrouille Suisse műrepülő-kötelékbe tartozott, amely a hétvégére tervezett hollandiai repülőnapon készül fellépni.

A nap folyamán történt egy hasonló szerencsétlenség: lezuhant a Russzkije Vityjazi orosz katonai műrepülő-kötelék egyik Szu–27-es vadászgépe Moszkva közelében, a pilóta életét vesztette. Asukinóban Jurij Boriszov orosz védelmi miniszterhelyettes és Viktor Bondarev, a légierő parancsnoka csütörtökön pilótaemlékművet avatott fel, és ebből az alkalomból repült át felette a Russzkije Vityjazi díszköteléke.