hirdetés

A hollland állam a felelős az 1995-ben történt srebrenicai hírhedt mészárlásért, ahol több mint nyolcezer muszlim felnőttet és gyermekeket mészároltak le. Az országban állomásozó holland békefenntartók feladata lett volna a muszlim lakosság védelme. A holland állam most húszezer euro azaz hatmillió forint kártérítést hajlandó megfizetni az áldozatok családjainak.

Az 1995. július 13-i mészárlás során mintegy nyolcezer boszniai muszlim férfit és fiút gyilkoltak meg szerb katonák. Egy holland bíróság most kimondta, 300 halálért a holland kormányt is polgár jogi felelősség terheli. Az áldozatokat ugyanis a holland békefenntartóknak kellett volna megvédeniük.

A bíró, Larissa Elwin indoklása szerint az áldozatok egy csoportját, az említett 300 férfit és fiút a holland békefenntartó zászlóalj, a Dutchbar potocari bázisáról hurcolták el a szerb katonák, a hollandoknak pedig számolniuk kellett volna azzal a lehetőséggel, hogy a bosnyák muszlimok népirtás áldozataivá válhatnak, és meg kellett volna hogy akadályozzák elhurcolásukat. A bírósághoz forduló áldozatok családtagjai nincsenek teljesen megelégedve az ítélettel, hiszen az áldozatok nagy részének haláláért senkit nem vontak felelősségre.
A Srebrenicai Anyák elnevezésű csoport, mely csaknem hatezer özvegyet és hozzátartozót képvisel, évekkel ezelőtt fordult bírósághoz igazságtételért. Áprilisban a holland kormány úgy nyilatkozott, húszezer eurót fizet a népirtás áldozatainak. Ez a döntés azután született, hogy egy holland bíróság tavaly kimondta, a kormány felelős a halálokért. Ez volt az első eset, hogy egy kormányt ítéltek el az ENSZ égisze alatt tevékenykedő békefenntartók tevékenységéért.