hirdetés

Állítólag nem engedték az Oltalom Karitatív Egyesület aktivistáinak, hogy kiosszák a röszkei tranzitzóna mögött várakozó közel ezer menekültnek az ételt. A civilszervezet egyedüliként próbált meg meleg étellel segíteni a hetek óta itt sínylődő menekülteknek. A Délmagyar szerint azonban a szervezet ezen munkáját be kellett hogy fejezze. Bár az tény, hogy eddig ez senkit nem zavart, és az elmúlt hetekben még megengedték a hatóságok az ételosztást.

kaja határ-afp

A civilszervezet egyik aktivistája, Iványi Éva szerint a magyar hatóságok ezt azzal magyarázták, hogy a szerb oldalon fogalmazódott meg az a kérés, hogy a horgosi oldalon kialakult tábor közelében letelepedett éhségsztrájkolók akciója idején hagyjanak fel a civilek az ételosztással. A hatóságok azzal magyarázták a döntést, hogy a keskeny, kétméteres sávban ételt osztva esetleg átér az ételhordó szerb oldalra, azaz határsértést követünk el.

A rendvédelmi szervezet azt javasolta az Oltalom Karitatív Egyesület képviselőjének, hogy a bevándorlási hivatallal egyeztessenek ez ügyben. Azonban, ha ez így van, akkor vajon a BM BÁH mit tud tenni, ha ez valóban szerb kérés volt? Feltehetőleg nem sokat.  Az Oltalom mellett a Migszol sem oszthat már semmit a „senki földjén” az ENSZ munkatársai viszont tovább dolgozhatnak.

(Forrás: Délmagyar)