hirdetés

Ferenc pápa szerint a terrorra nem lehet még nagyobb terrorral válaszolni. A világon terjedő háborúkra a barátság, a testvériség, a közösség és a család jelenti a választ –hangsúlyozta a Vatikán vezetője, a krakkói Ifjúsági Világtalálkozó imavirrasztásának elején. Ferenc azt is hangsúlyozta, hogy hidakat építeni sokkal egyszerűbb, mint falakat.

ferenc pápa széken ül

A katolikus egyházfő felszólította a fiatalokat, hogy imádkozzanak a háború áldozataiért, valamint annak a megértéséért, hogy a testvéri vérontás semmivel sem igazolható.

Most nem kezdünk el kiabálni senki ellen, nem veszünk össze, nem akarunk rombolni – folytatta a pápa, hozzáfűzve, hogy a gyűlöletet nem akarjuk rágalmakkal, még nagyobb gyűlölettel legyőzni, az erőszakon nem lehet még nagyobb erőszakkal felülkerekedni, a terrort nem lehet még nagyobb terrorral legyűrni. A háborúban álló világ számára a választ barátságnak, testvériségnek, közösségnek, családnak nevezik.

A pápa ezt követően azokért imádkozott a fiatalokkal együtt, akik számára a család nem létező fogalom, és az otthon csupán az alvásra-evésre való hely.

Ferenc pápa figyelmeztette a fiatalokat a kényelem és a virtuális valóság okozta megbénulás veszélyére is, amelyet „kanapéboldogságnak” nevezett.

A kényelmet választva, a boldogságot és a fogyasztást összetévesztve igenis magas árat fizetünk: elveszítjük szabadságunkat  intette a fiatalokat a pápa, hozzátéve, hogy sokak számára biztosan könnyebb és előnyösebb lenne, ha a fiatalok megbutulnának, elkábulnának.

A történelem ma megköveteli, hogy megvédjük méltóságunkat, és ne engedjük, hogy a jövőnkről mások döntsenek  hangsúlyozta a pápa az IVT-n.

Mint mondta, Jézus nem a kényelem Ura, hanem „azé a kockázaté, mely az önmagából való kilépéssel jár”  mondta a pápa, majd arra hívta fel a fiatalokat, hogy kövessék „Istenünk őrültségét”, és keressék Jézust az éhezőkben, a szomjazókban, a ruhátlanokban, a betegekben, a lesüllyedő testvérükben, a fogolyban, a menekültben, a magányos felebarátban.

Nekünk, felnőtteknek, ma arra van szükségünk, hogy tanítsatok bennünket együtt élni a különbözőségben, a párbeszédben, a multikulturalitás olyan megélésében, amely nem fenyegetést, hanem esélyt jelent  mondta az egyházfő, arra kérve a fiatalokat, hogy legyen bátorságuk arra tanítani bennünket, hogy a hídépítés könnyebb a falak emelésénél.

Miután a pápa kimondta, a híd, amelyet most és itt építhetünk: a kézfogás, a zarándokok  köztük a helyszínen lévő Andrzej Duda lengyel elnök és a felesége  kezet fogtak és élőláncot alakítottak.