hirdetés

Nagy a baj Olaszországban. Állítólag a fél ország oxigén nélkül maradt a La Repubblica napilap cikke szerint. A kórházakban és a hatósági karanténban levő koronavírusos betegek számára sincsen elegendő mennyiségű orvosi oxigén, az olaszországi gyógyszertárakban egyenesen hiánycikké vált az orvosi oxigén.

 

A koronavírus miatt szenvedő Covid-19-betegek gyógyításában használt orvosi oxigén iránti kereslet az utóbbi hetekben négyszáz százalékkal emelkedett. A kedd esti adatok szerint Olaszországban az aktív betegek száma túllépte a 733 ezret, de a hatóságok nem közölték, közülük hányan szorulnak orvosi oxigénre.

Riccardo Maria Iorio, a majdnem húszezer gyógyszertárat képviselő Federfarma szövetség elnöke elmondta, hogy a legsúlyosabb helyzetet jelenleg Campania, Abruzzo, Basilicata, Liguria, Valle d’Aosta, Piemonte tartományból és Szicília szigetéről jelentik.

A nápolyi Cotugno kórházban már a parkolóban álló autókba is kiviszik a lélegeztetőgépeket a helyhiány miatt.

A La Repubblicának nyilatkozó Enrica Troisi nápolyi ügyvéd arról számolt be, hogy több mint száz gyógyszertárnak és gyógyszercégnek telefonált, mire egy palack oxigénhez jutott beteg rokona számára.

A Corriere della Sera napilap szerint Olaszországot a koronavírus „halálos” törzse sújtotta. Az újság a kiemelkedően magas halálozási arányra utalt: a Johns Hopkins amerikai egyetem kutatása szerint Olaszországban száz betegből négyen elveszítik életüket, ami világszinten a harmadik legsúlyosabb aránynak számít Mexikó után, ahol minden száz betegből tíz, valamint Irán mögött, ahol száz betegből öt az arány.

Február vége óta a hatvanmilliós Olaszországban több mint 1,2 millióan betegedtek meg, és több mint 46 ezer beteg halt meg, életkorátlaguk 82 év volt.

Az ötvenmillió lakosú Spanyolországban háromszázezerrel több fertőzöttet szűrtek ki, a halottak száma azonban ez idáig 42 ezer alatt maradt.

Massimo Cicozzi járványstatisztikus, a római Campus Biomedico orvosa szerint magyarázatot adhat erre, hogy a többi európai országhoz képest az idős olasz lakosságnál magasabb a krónikus betegségek gyakorisága.

A Corrierében megjelent felmérés szerint egyébként az olaszok 37 százaléka úgy nyilatkozott, az oltóanyag megérkezésekor azonnal beadatja magának. 42 százalék azt mondta, először megvárja a vakcina hatását, és csak utána dönt arról, hogy beadatja-e magának, 16 százalék pedig nem akarja beadatni az oltást.

Giuseppe Conte miniszterelnök a vendéglátási és kereskedelmi ágazatot tömörítő Fipe szervezet internetes találkozóján súlyos egészségügyi és gazdasági válsághelyzetről beszélt, és külön kiemelte, hogy az olasz lakosság körében egyre jobban érezhetők a válság pszichológiai tünetei, a csüggedés is.

(nagy a.)