hirdetés

Heves harcok kezdődtek az ukrán kormányerők és oroszbarát szakadárok között csütörtökön Kelet-Ukrajna egy olyan térségében, amely az elmúlt hetekben a hadsereg ellenőrzése alatt állt.

Névtelenül nyilatkozó katonai források beszámolója szerint a Donyeck megyében lévő Krasznij Liman város közelében a hajnali kezdődtek az összecsapások, valószínűleg azért, mert a szakadárok megpróbáltak áttörni a kormányerők védvonalán.Vladiszlav Szeleznyov, az ukrán hadsereg terrorellenes hadműveletének szóvivője megerősítette, hogy az ukrán fegyveres erők ismét aktív hadműveletbe kezdtek az ország keleti részén fekvő több városban. ” Szerda éjjel a terrorellenes műveletben részt vevő erők ultimátumot adtak a terroristáknak: három órán belül tegyék le a fegyvert és adják meg magukat. Válaszul a fegyveresek többször is megpróbáltak áttörni a kormányerők gyűrűjén, rálőttek az ukrán katonák állásaira. Emiatt az ultimátum lejárta után a terrorellenes műveletben részt vevő erők egyszerre több városban is felújították a művelet aktív szakaszát” közölte Szeleznyov, aki nem volt hajlandó megnevezni a konkrét városokat.Szeleznyov közölte: azokban a körzetekben, ahol a szakadár fegyveresek erői összpontosulnak, röplapokat osztottak, amelyeken fegyverletételre szólították fel a szeparatistákat. „Petro Porosenko ukrán elnök béketervével kapcsolatban fegyverletételt javasoltunk és objektív eljárást ígértünk minden fegyveresnek az általuk esetlegesen elkövetett bűncselekmények kivizsgálásában. Azoknak a terroristáknak, akiknek a kezéhez nem tapadt vér, szabadságot és biztonságot ígértünk. A terroristák elutasították az ultimátumot” idézte az ITAR-TASZSZ orosz állami hírügynökség az ukrán katonai szóvivőt.

A Krasznij Limanban kitört összecsapásokkal kapcsolatban Dmitro Timcsuk, a kelet-ukrajnai harcokat szorosan nyomon követő újságíró is arról írt Facebook-oldalán: a város térségében lévő szeparatisták előzőleg megtagadták, hogy a kijevi béketervnek megfelelően letegyék a fegyvert. A névtelen forrás szerint olyan hevességű harcok zajlanak, amilyenre eddig még nem volt példa a lázadó országrészben. Egyes jelentések szerint mindkét oldalon harckocsikat is bevetettek, de ezt egyelőre hivatalosan nem erősítették meg. Szintén meg nem erősített beszámoló szerint a harcokban részt vevő szakadárok száma eléri a négyezret.

Az ukrán elnöki hivatal két héttel ezelőtt jelentette be, hogy a terrorellenes erők teljesen megtisztították a fegyveres szakadároktól Krasznij Limant, és a városban „polgári adminisztráció” veszi át irányítást.