hirdetés

Komoly kormányátalakítást eredményezett a Sewol komphajó szerencsétlensége: Pak Gun Hje dél-koreai elnök leváltotta hét miniszterét. A komp április 16-án futott zátonyra több mint 470 emberrel a fedélzetén. A szerencsétlenségben több mint 300-an haltak meg, többségükben iskolások.

Leváltott hét minisztert a dél-koreai elnök pénteken: ez volt az első komolyabb kormányátalakítás, amióta Pak Gun Hje 2013 februárjában hatalomra került.Az intézkedéssel az államfő a kormánnyal szemben a Sewol komphajó szerencsétlensége miatt megingott bizalmat szeretné helyreállítani – írta a Yonhap dél-koreai hírügynökség.

A komp április 16-án futott zátonyra több mint 470 emberrel a fedélzetén. A szerencsétlenségben több mint 300-an haltak meg, többségükben iskolások.

Az államfő Csoj Gjon Hvan kormánypárti képviselőt, a korábbi kabinet gazdasági miniszterét nevezte ki gazdasági ügyekért felelős első miniszterelnök-helyettesnek. Elődjét hozzá nem értése miatt többször bíráltak mind a kormánypárt, mind az ellenzék képviselői. Az ő számlájára írták, hogy nem tudta kivezetni a gazdaságot a súlyos válságból, és számos vitatott intézkedést hozott.

Személycsere történt a biztonsági és a kormányzati minisztérium, az oktatási, a munkaügyi és a foglalkoztatási, a kulturális, sport és idegenforgalmi, valamint a nőügyi és családvédelmi tárca, valamint a tudományos és előrejelzési minisztérium élén is.

MTI