hirdetés

Helikopterrel szökött meg egy fegyveres rablásokért elítélt rab egy franciaországi börtönből. Az akcióban senki nem sérült meg és túszejtés sem történt. A büntetés-végrehajtás tájékoztatása szerint a Franciaországban ismert, feltűnően intelligens Redoine Faid a Párizshoz közeli Réau fegyintézetében raboskodott.

9267def8cfb0434bafaf8c1287655fdc_18Nem ez volt az első alkalom, hogy Redoine Faid filmekbe illő akcióval megszökött: 2013-ban egy Lille melletti börtönben öt ajtót berobbantva eljutott a kijáratig, ahol túszul ejtett négy börtönőrt, mielőtt kijutott a szabadba. Az egyik túszt már rögtön a börtönön kívül elengedte, a másodikat néhány száz méterrel odébb, a másik kettőt egy autópálya-pihenőnél hagyta, ahol autót váltott. Egyiküknek sem esett bántódása. Faidot egyhónapi bujkálást követően fogta el a francia rendőrség.

A szökést ezúttal három fegyveres segítségével hajtotta végre. A helikoptert 60 kilométerre a börtöntől megtalálták a rendőrök, akik nagy erőkkel keresik a rabot a párizsi régióban. Arra is figyelmeztettek, hogy a szökött rab és fegyveres társai veszélyesek.

A 46 éves, algériai származású Redoine Faid több nyelven beszél, köztük héberül is, az első rablása után Izraelben bujkált, állítólag ortodox zsidónak álcázta magát. 2010-ben megjelent, fegyveres rablásért kiszabott tízéves börtönbüntetése alatt írt könyvében leírta, hogyan lett külvárosi tolvajból hírhedt, pénzszállító autók kirablására szakosodott gengszter.

Előző szökése előtt a Lille melletti Sequedin börtönbe egy 2010-es fegyveres rablás miatt került, amelyben meghalt egy rendőrnő. Tavaly kétszer is elítélték: tíz év szabadságvesztést kapott a 2013-as szökéséért és 18 év börtönbüntetést amiért 2011-ben egy pénzszállító autót kirabolt.