hirdetés

Iszonyatos földrengés döntötte romokba a történelmi olasz várost, Amatricét és környékét. A kórházak tele vannak sérültekkel, országos véradás indult, rengeteg ember eltűnt vagy a romok alatt van még. A több mint kétezer-hatszáz lakosú város történelmi központjában jelentős károk keletkeztek, az utcák járhatatlanok, a romok alól mentik ki az embereket, helyi jelentések szerint segélykiáltásokat hallani. A földrengést még Riminiben és érezni lehetett.

olasz földrengés

Az olasz polgári védelem, a tűzoltóság és a fegyveres erők mentőegységei is elindultak a hajnali földrengés térségébe, egyes hegyi települések azonban nehezen megközelíthetők – mondta Fabrizio Curcio, az olasz polgári védelem vezetője szerda reggeli sajtótájékoztatóján.
Az áldozatok száma fokozatosan emelkedik: Accumoli polgármestere már hat halottat jelentett, Amatrice polgármestere ötöt, a Marche tartományban levő Ascoli Piceno térségében további két áldozatot találtak a romok alatt, Pescara del Trontóban hármat.

A polgári védelem és az erdészet helyi emberei már megkezdték a mentést. A Vöröskereszt információi szerint egy híd is összeomlott.
Amatrice kórháza tele van sérültekkel, országos véradás indult. A több mint kétezer-hatszáz lakosú város történelmi központjában jelentős károk keletkeztek, az utcák járhatatlanok a teljesen romokba dőlt házak és törmelék miatt, a romok alól mentik ki az embereket, helyi jelentések szerint az épületek maradványai alól segélykiáltásokat hallani.

Amatricében a terméskőből épített régi épületek szabályosan szétrobbantak a rezgésekben. Amatricét porfelhő fedi be. A megrémült lakosok hajnalban rohantak ki az utcára, és a legtöbben azóta is itt vannak. Aki tehette, az autójába költözött be. Sokan a későn indult mentés miatt panaszkodnak, a helyiek – nem törődve a hatóságok által lezárt utcákkal – saját maguk puszta kézzel igyekeznek a romok alá szorult embereket menteni.
Azt kiáltják a romok alatt levőknek, hogy tartsanak ki. Az egyik civil mentőcsapatot egy helyi plébános vezeti.

Több kisebb település polgármestere telefonon azt jelentette, hogy az épületek jelentős része megsemmisült. A Marche tartománybeli Arcquata del Trontóban két turistát élve emeltek ki a romok alól. Marche tartományban Ascoli Piceno, Fermo és Macerata városokat érintette a földrengés. Abruzzo tartományi elnöke közölte, hogy területén csak épületekben történt kár. Az amerikai földtani intézet mérése szerint a szerdai földrengés 6,2-es erősségű volt. A rengés epicentruma a földtani jelentések szerint a Lazio régióbeli Accumoli közelében volt, de megérezték az Adria-parti Riminitől egészen Nápolyig.