hirdetés

A NASA egyik legbrutálisabb katasztrófája harminc éve történt, amit a tévék élő egyenes adásban sugároztak. A Challenger űrsikló 73 másodperccel a kilövése után robbant fel. A hétfős legénység nem élte túl a katasztrófát.

challenger NASA

A National Geographic Channel a Challenger űrrepülő katasztrófájának 30. évfordulójára emlékezik, és ritkán látott felvételeket is előszedett. A tragédiára emlékező műsort január 24-én, a katasztrófa évfordulója előtt négy nappal láthatjuk, A Challenger-katasztrófa címmel.

A csatorna ritkán látott archív felvételekkel, az űrhajósokkal készült régi interjúk segítségével próbálja bemutatni a tragédia eddig árnyékban maradt részleteit.

Mint közismert, a Challenger űrrepülő majdnem pontosan harminc éve, 1986. január 28-án robbant fel, a kilövése után 73 másodperccel – a gép darabjaira hullott, a hétfős legénységből senki nem élte túl a katasztrófát. A fedélzeten volt Christa McAuliffe tanárnő is, ő lett volna az első civil, aki a világűrbe léphet. A katasztrófát egy az űrsiklóról lerepülő kerámiadarab okozta, legalábbis az utólagos vizsgálatok szerint.

(Esti Újság–Origo)