hirdetés

Közel háromszázezer euró névértékű hamis pénzt foglaltak le és hat embert, köztük öt magyar és egy osztrák állampolgárt vettek őrizetbe pénteken a bécsi rendőrök. Az euró 2002-es bevezetése óta ez az egyik legnagyobb hamispénz-fogás. Az ügyben már Magyarországon is nyomoznak. Úgy tudjuk a hamis eurók teljesen eredetinek tűnnek és lehet, hogy valódiak is csak egy lopott pénzszállítmány része.

hamis euro

A lebukott bűnbanda 37 éves burgenlandi tagja egy bécsi kávéházban 150 ezer euróért, azaz mintegy 46,8 millió forintért kínálta eladásra a bankjegyeket egy érdeklődőnek, aki azonban inkább a rendőrséghez fordult – közölték az osztrák hatóságok. s itt van a furcsaság az ügyben. Hamis bankókat ugyanis nem szoktak fél áron árulni, ha 150 ezer eurot kért az elfogott osztrák férfi a 300 ezres euros tételért, akkor itt feltehetőleg másról van szó, mint hamis pénzről ! Úgy tudjuk rendőrségi forrásból, hogy a pénz teljesen eredetinek tűnik egyelőre, de a szakértők véleménye még nincs meg. Így az sem zárható ki, hogy a sokszázezer euro lopott pénz, vagy forgalomba nem hozott bankjegyekről van szó. s ez tűnik inkább valószínűnek, hisz hamis pénzt fél áron nem értékesítenek az éjszakai életben.

A rendőrök úgy kapták el az osztrák euro bankjegy árusítót, hogy álruhás rendőrök is megjelentek az érdeklődővel együtt a bankjegyek megbeszélt átadásánál a bécsi Montecuccoli téren. Miután a 37 éves eladó a lakásába vezette a férfit, hogy átnyújtsa neki a több mint 292 ezres névértékű hamis eurót, a hatóságok elfogták a férfit.

Ezt követően a nyomozók a nyilvánvalóan a haszon elosztásának reményében a lakásba érkező három magyar férfit és két magyar nőt is őrizetbe vették. Az elfogottak között található a pénzhamisítási ügylet feltételezett kitervelője, egy 43 éves, Bük térségében élő magyar férfi is.

Roman Hahslinger, a bécsi rendőrség egyik szóvivője azt mondta, egyelőre nem tudják, hol állították elő a hamis bankjegyeket, a nyomozást azonban az Interpolon keresztül Magyarországra is kiterjesztették.