hirdetés

A tüntetők és a biztonsági erők összecsapásainak már több tucatnyi áldozata van Kazahsztánban, középületeket, autókat gyújtottak fel az erőszakos tiltakozók. A rendfenntartásba pedig orosz speciális katonai alakulatok is besegítenek. A nép felkelése hamarosan le lesz verve. Két magyar állampolgárt már kimenekített a Külügyminisztérium tovább 10 várja mikor térhet haza.

 

A gázárak elszabadulása miatt kezdődött, ám hamar rendszerellenes zavargássá fajult a Kazahsztánban 2022 első napjaiban kitört tüntetéssorozat. A konfliktusnak egyre több halálos áldozata van, és a politikai következmények is egyre súlyosabbak. De a lázadók aligha fognak hatalomra kerülni, sőt Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnök arra utasította a rendvédelmi szerveket és a hadsereget, hogy figyelmeztetés nélkül nyissanak tüzet. Sőt orosz segítséget is kért és kapott.

Így a tüntetőket a kazah és orosz alakulatok őrizetbe veszik és eljárást indítanak a zavargásokban résztvevők ellen, többnyire terrorizmus vádjával. Az utcákat ellepték a katonai és rendőrségi erők.

Két maegyar állampolgárt már szombaton kimenekítenek Kazahsztánból, másik 10 embernek a hazatérése kérdéses de hamarosan őket is kimenekítik amerikai segítséggel.

( Németh A.)