hirdetés

Reuven Rivlin izraeli államelnök vasárnap kezdi meg tanácskozását az izraeli pártok képviselőivel annak eldöntésére, hogy kit bízzon meg az új kormány megalakításával. Nem biztos, hogy Netanjahu kapja a felkérést, hisz pártja vesztett a választásokon.

 

A kedden megtartott parlamenti választások eredményeként a parlamentbe bejutott pártfok vezetői egymás után felkeresik az államfőt rezidenciáján, és javaslatot tesznek a következő kormányfő személyére.

 

Az izraeli törvények szerint az elnök ennek alapján annak adja az új kormány megalakításának feladatát, akinek szerinte a legnagyobb esélye van a stabil kabinet megteremtésére.

 

A konzultáció várhatóan két napig tart, és ha Rivlin szükségesnek látja, akkor meghallgatja a kormányalakításra jelölt politikusokat is.

 

A kormányalakításra 28 nap áll majd a felkért politikus rendelkezésére, de ez 14 nappal meghosszabbítható. Rivlin a szeptemberi választások előtt kijelentette, hogy ezúttal nem fogja automatikusan meghosszabbítani a kabinet megalakítására rendelkezésre álló időt.

 

Legutóbb április 9-én rendeztek parlamenti választásokat Izraelben, amely után az államfő Benjámin Netanjahut kérte fel kormányalakításra. Netanjahu a meghosszabbított időtartam ellenére nem járt sikerrel, ezután kezdeményezte a kneszet feloszlatását és új választások kiírását.