hirdetés

Legkevesebb 26-an meghaltak, miután a hétvégén lesújtott Japánra a Hagibisz tájfun, írja az AFP. Több mint 140-en sérültek meg, és tizenkettő fölött van az eltűntek száma is. Több tízezren vesznek részt a mentésben. A tájfun ugyan nagyrészt elkerülte a fővárost, Tokiót, de a környező régiókban földcsuszamlásokat, áradásokat okozott.

 

A folyók sok helyen kiléptek medrükből és elárasztották a lakott területeket. Honsun, Japán legnagyobb szigetén mintegy 6 millió embernek tanácsolták, hogy hagyják el otthonukat. Az érintett területeken leállt a vasúti közlekedés és a repterek is bezártak.

Tokióban, valamint az ország középső és keleti részén vasárnap reggel visszavonták a kitelepítési utasításokat, vasárnap a vasúti közlekedés és a Haneda repülőtér forgalma is újraindult annak ellenére, hogy egyes járatokat vasárnap is töröltek. A tokiói metró egyelőre nem közlekedik, mert szakemberek ellenőrzik, hogy biztonságos-e a hálózat.

 

A tájfun miatt háztartások százezrei maradtak áram nélkül. A Hagibisz vasárnap elhagyta a japán szigeteket, jelenleg 130 kilométerre található Mijakótól és továbbra is óránkénti 160 kilométeres széllel tombol, csak most már az Csendes-óceánon.