hirdetés

A Human Rights Watch jogvédő szervezet egy friss jelentésében figyelmeztetett az oroszok által végzett erőszakos deportálásokra Ukrajnában. A legtöbb ilyen ukrán áldozat Harkiv és Mariupol városából való, amely településeket véres és véget nem érő harcok árán tudtak csak az orosz katonák elfoglalni.

 

A Human Rights Watch legfrissebb jelentésében úgy fogalmazott, az ukrán civileknek, főként az ellenségeskedések elől menekülőknek “nem marad más választásuk, minthogy Oroszországgal tartsanak”.

A jelentésben dokumentálták az ukrán civilek erőszakos áttelepítését Oroszországba, akik közül nagyon sokan a kegyetlenül ostromlott Mariupol városából menekültek el, míg mások a kelet-ukrajnai Harkov régióból érkeztek.

Egy Mariupolból Oroszországba telepített ukrán nő a szervezetnek elárulta, nyilvánvalóan éltek volna a lehetőséggel, hogy Ukrajna nyugati felére meneküljenek, ha tehették volna, ám nem volt más választásuk.

A szervezet a jelentésben hangsúlyozta, a “kényszertranszferek” a háborús törvények súlyos megsértését jelentik, melyek háborús bűncselekményeknek és potenciális emberiesség elleni bűncselekményeknek minősülnek. A jelentésben rámutattak, az orosz erők több “szűrőtábort” is alkalmaznak, melyekben ukrán állampolgárok ezreit vetik alá kötelező jellegű, büntető és visszaélésszerű “biztonsági átvilágításnak”.