hirdetés

A Helsinki Bizottság szerint büntetőjogi kategória, ha a MÁV kalauzai valóban rázárják a személyvagonok ajtajait a menekültekre, és így szállítják őket Budapestre. Mindeközben Győrben a gyorsvonaton közel kétszáz menekültet dobott fel egy utas. A vonat áll, a menekültek nem akarnak leszállni.

menbekültek-kisalföld

Miközben a Helsinki bizottság szerint a MÁV sajnos akarva akaratlanul is törvényeket sért a menekülteket érintő különös intézkedéseivel, Győrben már áll a bál, azaz a vonat. Úgy tudjuk, állampolgári bejelentés nyomán mintegy kettőszáz menekültet szállítottak le Győrben, a nemzetközi vonatról. Az egyik, Salzburgba utazó szerint  egyes menekültek még a székek alá is bebújtak, s arra kértek mindenkit, hogy ne szóljanak a hatóságoknak. 20-25-en együttműködtek a hatóságokkal, ők önként leszálltak a vonatról. A többiek azonban nem. Továbbra is folyik az iratok ellenőrzése.

„A vasúti személyszállítási szolgáltatásoknak általánosságban a polgárok javát kell szolgálniuk. Minden utast megillet a szabad mozgáshoz, és a megkülönböztetés-mentes bánásmódhoz való jog. A személyi szabadság korlátozása pedig bűncselekménynek számít. A Btk. szerint „aki mást személyi szabadságától megfoszt, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő” – ezt írta többek között a MÁV vezérigazgatójának a Helsinki Bizottság, nyílt levelében.

A szervezet társelnöke, Kádár András Kristóf azt követően fogalmazta meg a levelet Dávid Ilonának, hogy a Népszabadság megírta: Pécsről olyan külön vagonban szállítják Budapestre a menekülteket, melynek ajtajait a kalauzok indulás előtt kívülről bezárják, és csak a budapesti végállomáson nyitják ki újra. A Helsinki Bizottság szerint ez bűncselekménynek számít, gyermekek esetében – a menekültek között mindig vannak gyerekek is – kiemelt súlyúnak ráadásul.

A jogvédő szervezet szerint a MÁV más módokon is megszegi a menekültekkel való méltányos bánásmód normáit. A kalauzok több esetben gyorsvonati pótjegyet kérnek számon a menedékkérőkön, „miközben a 85/2007. (IV. 25.) kormányrendelet szerint utazási kedvezményük ideje alatt (ez jellemzően a kiállítást követően 24 óra vagy 2 nap) az utazás ingyenes, és ebbe beleértendő a gyorsvonati pótjegy is”.

Ezen kívül „nagyon rossz gyakorlata a vasúttársaságnak, hogy a pályaudvarokon nem segíti, hanem éppenséggel akadályozza a migránsokat segítő öntevékeny csoportok működését”. „Felhívjuk figyelmét, hogy a pályaudvarok környékét ellepő emberi ürülék és szemét nem a menedékkérőket minősíti, hanem Magyarországot és a vasutat, amely – bár lehetősége lenne segíteni – mégis így bánik az üldözöttekkel” – írták. Korábban a MÁV úgy fogalmazott, a „megfelelő méltányossággal” kezelik a menekülteket.

(Fotó: Kisalfold.hu )