hirdetés

Több százan vettek részt Koppenhágában az egy évvel ezelőtti merényletek évfordulójára rendezett megemlékezésen. Egy felmérés szerint a dánok többsége szerint fél éven belül újabb merénylet éri az országot. Gyertyás felvonulás keretében rótták le tiszteletüket az áldozatok előtt Dániában.

koppenhága emlékezés

Tavaly február 14-én kettős terrortámadás történt Koppenhágában. Egy palesztin származású fiatal lövéseket adott le egy kulturális központ kávézójára, amelyben rendezvényt tartottak a szólás szabadságáról, majd néhány órával később ugyanez a terrorista egy zsinagógánál is lövöldözött. A támadó Finn Nörgaard filmrendezővel és Dan Uzan rendőrrel végzett, további öt embert megsebesített. A rendőrök egy nappal később tűzharcban agyonlőtték a merénylőt.

A vasárnap esti megemlékezésen a résztvevők gyertyákkal világították meg a kávézó és a zsinagóga közötti 3,6 kilométeres útszakaszt. Lars Lokke Rasmussen dán kormányfő és Frank Jensen koppenhágai főpolgármester virágokat helyezett el a merényletek helyszínén.

A skandináv ország lakosai körében a Politiken című dán napilap megbízásából nemrég készített felmérés szerint tíz dán közül hat úgy gondolja, hogy fél éven belül további terrortámadás éri Dániát.