hirdetés

Elhurcoltak tizenhét amerikai misszionáriust és családtagjaikat Haitin. A természeti csapások és a belpolitikai bizonytalanság sújtotta Haiti fővárosában, Port-au-Prince-ben egyre durvább állapotok vannak és a közbiztonság is gyatra.

 

Az eddigi adatok alapján a keresztény hittérítőket egy buszról rabolták el, amely éppen a főváros repülőterére tartott. Úgy tudni a 17 fő között, és az elhurcolt emberek között gyerekek is vannak. Egyelőre nem világos, hogy a bűnözők követeltek-e már váltságdíjat.
A haiti amerikai nagykövetség egyelőre nem reagált megkeresésekre.

Az utóbbi években Haitin elharapózott a bűnözés, különös gondot jelentenek a váltságdíj reményében végrehajtott emberrablások, több alkalommal is papokat és apácákat hurcoltak el bűnözők. A biztonsági helyzet pedig csak romlott a karibi térség legszegényebb országában Jovenel Moise elnök júliusban történt meggyilkolását követően fellépő politikai bizonytalanság és a több mint 2200 emberéletet követelő augusztusi földrengés nyomán.

Az AFP francia hírügynökség szerint a fegyveres bandák, amelyek évek óta ellenőrzik a haiti főváros legszegényebb negyedeit, mostanra kiterjesztették hatalmukat Port-au-Prince jelentős részére. Számos haiti állampolgár ezért külföldön próbál új megélhetést találni, sokan közülük az Egyesült Államokba próbálnak eljutni.

( Predrag M.)