hirdetés

Ankara és Washington nem tud megegyezni az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen török hitszónok kiadásáról, akit a török vezetés a július 15-i katonai puccskísérlet kitervelésével vádol – mondta Binali Yildirim török miniszterelnök szombaton Ankarában újságíróknak.

fethullah-gulen

Mindamellett a kormányfő úgy fogalmazott, hogy az utóbbi időben Washington álláspontjában török szempontból javulás érzékelhető. Ezzel egyebek között a Joseph Dunford amerikai vezérkari főnökkel folytatott augusztus eleji ankarai tárgyalására utalt. A kormányfő bejelentette: Joe Biden amerikai alelnök augusztus 24-én, John Kerry amerikai külügyminiszter pedig októberben látogat Törökországba.

– Gülen kiadatása az Egyesült Államokkal való kapcsolataink fejlesztésének fő eleme, ahol nincs helye alkudozásnak. Ezen áll vagy bukik Törökország Amerika-ellenessége is – jelentette ki a miniszterelnök. Binali Yildirim arról is beszélt, hogy az incidenst követő nyomozások keretében eddig összesen 81 ezer 494 embert függesztettek fel vagy menesztettek munkaköréből annak gyanújával, hogy kapcsolatban állnak a Gülen-hálózattal, amely a kormány szerint a jelenlegi hatalom megdöntésére törekszik. A „párhuzamos államnak” is nevezett mozgalom magja mintegy 50 ezer tagból áll, és külön kommunikációs csatornát használ mondta a török kormányfő.

Ezzel párhuzamosan a CNN Türk török hírtelevízió közlése szerint  az isztambuli főügyészség levelet küldött az Egyesült Államoknak, amelyben arra kérte az amerikai hatóságokat, hogy tartóztassák le Gülent. Gülen következetesen visszautasítja érintettségét. Pénteken nemzetközi vizsgálóbizottság felállítását szorgalmazta a puccskísérlet kivizsgálására, és kijelentette: kész hazatérni Törökországba, ha az ellene felhozott vádak akár egytizede is igaznak bizonyul, és ha bűnösnek találják, vállalja az ezért járó büntetést.

Egyúttal úgy vélekedett, a török igazságszolgáltatási rendszert az ankarai kormány már ellenőrzése alá vonta. Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter pénteken bejelentette, az amerikai igazságügyi minisztérium egy szakértői küldöttsége szintén látogatást tesz Törökországban augusztus 2324-én.

(Forrás: privátbankár)