hirdetés

Letartóztatták a törökországi Izmirben a júliusi, sikertelen török puccskísérlet megszervezésével Ankara által vádolt Fethullah Gülen muszlim hitszónok öccsét. A hatóságok szerint a 61 éves Kutbettin fegyveres terrorszervezet tagja. Úgy tűnik, nyomást gyakorolnak az USA-ban élő Güllenre, akit nem ad ki Amerika egyelőre, hiába szeretné ezt Erdoğan.

kutbettin-gulenTörökország lépett Güllen ügyében, miután Amerika nem adta ki a hitszónokot. Izmirben ugyanis letartóztatták a július 15-i sikertelen török puccskísérlet megszervezésével vádolt Fethullah Gülen muszlim hitszónok öccsét, a 61 éves Kutbettin Gülent – közölte az Anadolu török hírügynökség.

A nyolc Gülen-testvér legifjabbikát azzal vádolják, hogy fegyveres terrorszervezet tagja.

Kutbettin Gülent azután vette őrizetbe a terrorelhárítás, hogy – miután nemrég hazatért külföldről – felkereste egyik rokonát a nyugat-törökországi Izmir Gaziemir körzetében. Fetullah Gülen Recep Tayyip Erdoğan török elnök egykori mentorából legádázabb ellenségévé vált.
A több mint 270 emberéletet követelő puccskísérlet után Erdoğan számtalanszor követelte az Egyesült Államoktól a hitszónok kiadását, aki 1999 óta a pennsylvaniai Saylorsburgben él, és onnan vezeti Hizmet nevű, állítása szerint békés célú mozgalmát.

Erdoğan árnyékállam kiépítésével vádolja Gülent, akinek megfigyelők szerint kétségkívül jelentős a befolyása a török igazságszolgáltatáson belül. Ugyanakkor azt tagadja, hogy bármi köze volt a puccskísérlethez.

A júliusi puccskísérlet után legalább 32 ezer embert vettek őrizetbe Törökországban az átfogó társadalmi tisztogatás részeként, amely a médiát, a közigazgatást, a rendőrséget, a hadsereget, az oktatást és a büntetés-végrehajtást sem hagyta érintetlenül.