hirdetés

Súlyos vádakat fogalmazott meg Erdoğan török elnökre nézve a száműzetésben élő hitszónok, Fethullah Gülen. A török puccsal vádolt hitszónok szerint ugyanis Recep Tayyip Erdoğan török elnök rendezte meg a július 15-i sikertelen puccskísérletet, mondta a dpa német hírügynökség által pénteken közölt interjúban.
fethullah-gulenFethullah Gülen, az Egyesült Államokban élő muszlim hitszónok, akit épp Ankara tart a puccskísérlet kitervelőjének, kemény vádakat fogalmazott meg Erdoğanra nézve. Gülen szerint Erdoğan szervezte meg a puccsot és juttatott így börtönbe tízezreket és öletett meg ártatlan embereket.

– Az elmúlt napokban annyi bizonyíték került napvilágra, hogy immár bizonyossággal kijelenthetem ezt – mondta Gülen, aki a Die Zeit német hetilapnak és az El País spanyol napilapnak közösen adott interjút saylorsburgi otthonában.

Gülen 1999 óta él a pennsylvaniai városban. Erdoğan állítólag évekkel előre eltervezte az államcsínykísérletet, és csak a megfelelő alkalomra várt – folytatta a történtekért hazájában felelőssé tett hitszónok, Erdoğan egykori mentora.

Ankara az események után átfogó társadalmi tisztogatásba kezdett, és megkezdte az általa FETÖ-nek (Fethullahci Terör Örgütü, Fethullahista Terrorszervezet) nevezett gülenista mozgalom bástyáinak felszámolását.

Erdoğan árnyékállam kiépítésével vádolja a 78 éves Gülent, akinek kétségkívül nagy a hatalma a török igazságszolgáltatáson belül. A török elnök többször követelte a hitszónok kiadatását az Egyesült Államoktól, egyelőre hiába.