hirdetés

Elítélték és mondhatni Giuness rokorder lett az 1368 évnyi börtönbüntetésével Abdulkadir Masharipov, aki a 2017-es Reina klubot robbantotta fel az Iszlám Állam nevében. Az isztambuli merényletben 39 ember halt meg. A vádlott mázlija, hogy Isztambul eltörölte a halálbüntetést 2004-ben, bízva abban, hogy az Európai Unió tagja lesz.

 

Negyvenszeresen súlyosbított életfogytiglanra és további 1368 év börtönbüntetésre ítélte egy török bíróság azt az üzbég férfit, aki 2017 újévének hajnalán az isztambuli Reina klubban gépkarabélyával tüzet nyitott a tömegre és megölt 39 embert, beleértve egy rendőrt, 79 ünneplőt pedig megsebesített – jelentette az Anadolu török állami hírügynökség.

Abdulkadir Masharipov a sokszoros életfogytiglant az alkotmányos rend megdöntésének kísérletéért, valamint a 39 ember szándékos meggyilkolásáért kapta. A visszamaradó börtönéveket az emberölési kísérletekért, illetve a lőfegyverekre vonatkozó törvény megsértése miatt rótta ki rá a törvényszék.

Ankara a halálbüntetést 2004-ben az európai uniós csatlakozás reményével törölte az alkotmányból. A helyére vezették be a súlyosbított életfogytiglani szabadságvesztést, amely egy sor korlátozás révén nehezíti az elítéltek sorsát.

Masharipov a mészárlás után elmenekült az incidens helyszínéről, majd több mint két héten át egy külvárosi lakásban bujkált, ahol a hatóságok végül elfogták.

Az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista terrorszervezet szinte azonnal magára vállalta a merényletet, indítékként pedig azt hozta fel, hogy Törökország hadereje 2016 augusztusában bekapcsolódott a szíriai háborúba.

A tömeggyilkos a kihallgatásakor ezzel egybehangzóan azt vallotta, hogy az IÁ nevében hajtotta végre a támadást. S cseppet sem bánta meg tettét. Tény kérdése, hogy MAshapirov az IA hőse sem lett, mert nem öngyilkos merényletet követett el, így egy picit nekünk sántít ez a vallomás, hogy az IA megbízásából követte el a robbantást a vádlott.

Az ügyben a per 2017 decemberében kezdődött.

Az Iszlám Állam dzsihadistái 2015-ben és 2016-ban számos robbantást, fegyveres támadást, öngyilkos merényletet hajtottak végre az ország nagyvárosaiban. Az isztambuli Reina klubban elkövetett volt az IÁ eddigi utolsó törökországi terrortámadása. Az incidensek közel 300 ember életét követelték.

( Fotó: gazetavatan.com, szerző: Csákány)