hirdetés

Az örök jég szigete olvad. A dán meteorológiai intézet szerint a nyári meleg és a jégolvadás rekordja is megdőlt Grönlandon 2016-ban. Így nagyobb viharok is lehetnek majd a szigeten.
gronlandIdén nyáron átlagosan 2,3 Celsius-fokkal volt melegebb, mint az elmúlt 35 évben. A hőmérsékletet Grönland 14 mérőállomásán rögzítették.
Az értékek arra utalnak, hogy az Északi-sarkvidéken folytatódik a melegedés, vagyis tovább olvad a gleccserjég, ezáltal nemcsak a víz szintje emelkedik, hanem erősebb viharok is jöhetnek – fogalmazott John Cappelen meteorológus.
A meleg miatt az egyik gleccserről 95 négyzetkilométeres tábla vált le – mondta el Jason Box kutató a Ritzau dán hírügynökségnek. Már tavasszal rekordról számoltak be a klímakutatók: szokatlanul korán kezdődött a jégolvadás Grönlandon.
Április közepén a sziget jégtakarójának majdnem 12 százalékán több mint egy milliméteres olvadást mértek – a rendszeres mérések kezdete óta Grönland legmelegebb áprilisában.
A jégfelület több mint tíz százalékán folyó olvadást korábban a tudósok csak május elején tapasztaltak.
A Dániához tartozó autonóm tartomány a Föld legnagyobb szigete, hosszúsága 2800 kilométer, szélessége 1000 kilométer, területének mintegy 85 százalékát szárazföldi jég borítja.