hirdetés

A létfontosságú kikötőváros, Herszon kormányzója és serege a megszálló orosz erők újabb hullámával néz szembe. A Kijevtől mintegy 500 kilométerre délre lévő stratégiailag fontos város végső harcra készül az orosz csapatokkal, utcai, gerilla háború lesz ez. Az ukrán ellenállók zöld folyosót kértek a sebesültek és halottak elszállítása miatt.

 

Hennadiy Lahuta Herszon kormányzó a kijevi székhelyű Ukrajinszka Pravdának elmondta, hogy egy hatalmas orosz hadipáncéloszlop közeledik ahhoz a városhoz, ahol a Dnyipro folyó a Fekete-tengerbe ömlik Ukrajna déli részén. A város  polgármestere, Ihor Kolhajev zöld folyosót kért a városban lévő sebesültek és halottak elszállítására, valamint az élelmiszer és gyógyszerek beengedését kérte.

A Szabad Európa Rádió/Szabadság Rádió ukrán szolgálata szerint az orosz erők már úttorlaszokat emeltek Herszon külvárosában. A város 150 kilométerre fekszik az oroszok által megszállt ukrán Krím-félszigettől.

A régió elfoglalása létfontosságú lenne Oroszország számára ahhoz, hogy egyfajta szárazföldi hidat hozzon létre az Ukrajnától 2014-ben elcsatolt félszigethez, és vízellátást biztosítson a térségben, amelyet a kijevi hatóságok az illegális annektálás után elzártak.

Múlt héten az orosz megszállás kezdetekor a Krímből érkező orosz erők egyszerre támadtak meg öt dél-ukrajnai régiót, köztük Herszont. Ennek eredményeként a kikötővárost bekerítették, és az ukrán hadsereg új védelmi vonalat állított fel Melitopol közelében, Zaporizhzhya régióban.

Olekszij Arestovics elnöki tanácsadó azt is bejelentette, hogy „a legforróbb pont jelenleg Herszon. Utcai csaták zajlanak a helyi védelem és az orosz hadsereg között. Heves harcok folynak a Kijevtől északnyugatra található, Harkivban is, ahol az orosz agresszor erői próbálnak csoportosulni, de az ukrán hadsereg erőteljes légicsapásokat mérnek rájuk.

 

(CsT)