hirdetés

Eltérítettek egy egyiptomi repülőgépet, 56 emberrel a fedélzetén, amely Alexandriából Kairóba tartott. A gép végül a túszejtő nyomására Cipruson szállt le, és a nőket, valamint a gyermekeket a landolás után elengedte. A robbanóövvel fenyegetőző gépeltérítő nem terrorista volt, csak egy szerelmes idióta – nyilatkozta az egyiptomi külügyminiszterium.

larnaca gépeltérítés

A RIK ciprusi állami tévéadó szerint a gépnek a ciprusi Larnaca repülőterén kellett leszállnia. A nőket és a gyerekeket rögtön elengedte  az állítása szerint robbanóövet viselő gépeltérítő. Egyiptomi forrás szerint a repülőgép belföldi járat volt, Alexandriából szállt fel, és eredetileg Kairóban kellett volna leszállnia.

A helyszínre a tűzoltók és a mentőalakulatok nagy erőkkel megérkeztek, akárcsak a kommandósok. Az órákig tartó eseménysorozat után kiderült, hogy nem terroristáról van szó.

A pilótát Seif Eldin Mustafa fenyegette meg, egy egyiptomi állampolgár, az Alexandriai Egyetem állatorvosa, aki szerelmi indíttatásból térítette el a repülőgépet.

A Cipruson élő exfeleségét akarta ezzel a drasztikus módszerrel visszakapni, beszélni  szeretett volna vele, végül levelet küldött neki a gépből. Menedékkérelmet követelt magának Európába, hogy ott élhessen ahol a nő.

Emellett politikai követelése is volt: az egyiptomi ellenzék néhány bebörtönzött női tagjának szabadon engedése.

Miután kiderült, hogy a gépeltérítőnél nincs is egyver, a derekára erősített robbanószerkezetnek tűnő tárgy sem az, a hatóságok a délutáni órákban elfogták és őrizetbe vették.