hirdetés

Évekig adták-vették és rengetegen fogyasztották a kiváló gyógyteát Olaszországban, amelyről most derült ki, hogy kokaint tartalmazott. Mindez egy véletlen drogteszten derült ki, amikor egy buszsofőr drogtesztje pozitív lett. Latin-Amerikában egyre több élelmiszer-ipari és kozmetikai termék készült kokalevélből, ezzel is próbálják ugyanis gátját vetni a drog és a kokain terjesztésének.

coca levelek

Évekig lehetett kapni kokaint tartalmazó gyógyteát az olaszországi boltokban, de csak azután derült ez ki, hogy egy buszsofőr drogtesztje pozitív lett. A 38 éves férfi ártatlannak vallotta magát, szerencsére az üzemorvos is együttműködő volt, és közösen próbálták kideríteni, mi lehet a háttérben.

A gyanú arra a gyógynövényteára terelődött, amit a buszsofőr hosszú idő óta mindennap ivott, mert úgy érezte, jobban oda tud tőle figyelni a vezetésre. Az orvos megkérte, hogy vigyen neki a teából, amit megivott, majd magán is elvégezte a drogtesztet, és láss csodát, neki is pozitív lett a drogteszt.

Az üzemorvos ezután értesítette az élelmiszer-biztonsági hivatalt, amely ellátogatott az üzletbe. Kiderült, hogy a teát Peruból importálják és kokalevelet tartalmaz, igaz, a kábítószert nem jelentős mennyiségben tartalmazza. A készítményt mindenesetre kivonták a forgalomból és eljárást indítottak az importőr ellen.

Peruban egyébként mindennapos a kokalevél fogyasztása, főleg az Andokban, ahol a magassági betegség tüneteinek enyhítésében segít. Sőt Kolumbiában a kokacserje leveleiből üdítőt, szappant és egyéb kozmetikai szereket is készítenek.