hirdetés

Franz Beckenbauer megszólalt. Sőt a legendás futballista el is ismerte, hogy hibázott a 2006-os németországi labdarúgó-világbajnokság szervezőbizottságának elnöke, amikor 6,7 millió eurót utalt át a nemzetközi szövetségnek 2005-ben. Azt azonban tagadta a német legenda, hogy szavazatokat vásároltak volna a viadal helyszínének kijelölése előtt.

Bildnummer: 06816045  Datum: 06.11.2010  Copyright: imago/Hartenfelser Deutscher Sportpresseball 2010 in Frankfurt - Franz Beckenbauer und Ehefrau Heidi; Deutscher Sportpresseball Main privat kbdig xdp 2010 quer o0 Fußball Herren Spielerfrau, Partnerin, Frau, Ehefrau Familie Presseball Image number 06816045 date 06 11 2010 Copyright imago Hartenfelser German Sports Media ball 2010 in Frankfurt Franz Beckenbauer and Wife Heidi German Sports Media ball Main Private Kbdig  2010 horizontal o0 Football men Players woman Partner Woman Wife Family Press Ball

Felelősséget vállalok ezért a hibáért – áll a 70 esztendős sportvezető, Beckenbauer közleményében. Mint írta, utólag úgy véli, vissza kellett volna utasítani a kérést, hogy egy későbbi támogatásért cserébe pénzt utaljanak át a FIFA-nak.

Beckenbauer kitartott múlt heti állítása mellett, és megismételte: nem vásároltak szavazatokat annak érdekében, hogy Németország elnyerje a 2006-os vb rendezési jogát.

A német szövetség elnöke, Wolfgang Niersbach az üggyel kapcsolatban múlt csütörtökön azt nyilatkozta, az összeg átutalása feltétele volt annak, hogy a FIFA-tól  250 millió svájci frankos támogatást kapjanak a vb szervezéséhez. Niersbach akkor kijelentette: a 2006-os vb helyszínének kijelölésekor minden a szabályok szerint történt. Nem volt fekete kassza, nem volt szavazatvásárlás.

A Spiegel című német lap másfél hete írt arról, hogy a németek szavazatokat vásároltak a 2006-os vb 2000-es kijelölése előtt, mégpedig úgy, hogy a 24 fős végrehajtó testületből négy ázsiai tag kapott pénzt. Az újság szerint a németek Robert Louis-Dreyfusnak a segítségével egy titkos „fekete kasszát” hoztak létre, Louis-Dreyfus kölcsönözte a pénzt is. A Spiegel azt írta, Franz Beckenbauer, a vb szervezőbizottságának elnöke, valamint Wolfgang Niersbach, a DFB mostani elnöke és akkori alelnöke is tudott a megvesztegetésről, a pénzt pedig a FIFA-n keresztül juttatták vissza Louis-Dreyfusnak, ez volt a 2005-ös utalás.