hirdetés

Nincs változás Törökországban. Recep Tayyip Erdoğan török elnök vasárnap Isztambulban az elnökválasztás második fordulójának a részeredményeire alapozva bejelentette győzelmét, és köszönetet mondott minden állampolgárnak, aki az elkövetkező öt évre is rá bízta az ország irányítását.

Törökország ismét választott és eldőlt marad az eddigi elnök Erdogan, aki minden bizonnyal rekorder lesz, hisz 20 éve elnök, amit most újabb évekkel toldott meg.

Már az is egy kisebb siker volt az ellenzék részéről, hogy az elnökválasztás két fordulóban dőlt el, mert az első körben a régi -új elnök nem érte el a több mint 50%-os eredményt. Sokan bíztak abban, hogy a pocsék török gazdaság, a hatalmas infláció és a pár hónapja történt brutális földrengés és több tízezer halott miatt Erdogan hatalma meginog, no tévedtek. A vidéken élő törökök továbbra is Erdogant szeretnék elnöknek.

Bár az ellenzék bízott a csodában Kilicdaroglu ismét alul maradt, ugyan nem sokkal de az elnökválasztáson a második helyzetet még csak érmet sem kap.

Erdoğan, aki egy busz tetejéről intézett beszédet híveihez, azt hangoztatta, hogy a választás győztese Törökország és mind a 85 millió állampolgára.

Mint megírtuk, Orbán Viktor már a hivatalos bejelentés előtt is gratulált Erdoğan győzelméhez a Twitteren.

A török Legfelsőbb Választási Tanács (YSK) részeredményei szerint, a szavazatok 75,42 százalékos feldolgozottsága mellett Erdoğan 53,41 százalékkal áll az élen. Az ellenzéki jelölt, Kemal Kilicdaroglu, a Köztársasági Néppárt (CHP) elnöke e részeredmény szerint a voksok 46,59 százalékát kapta meg.

Erdoğan beszédében hozzátette: a CHP vélhetően számon kéri Kilicdaroglun a vereséget.