hirdetés

Nyomozásba kezdett a londoni rendőrség, mert a hongkongi igazságügyi minisztert tüntetők megtámadták. Egyelőre az sem biztos, hogy volt-e atrocitás. Mint ismert Hongkong hosszú hetek óta lángokban áll és a rendőrök és a tüntetők összecsapásainak már súlyos sérültjei is vannak.

 

Csütörtök este látogatott a brit fővárosba Teresa Cheng miniszter a hongkongi helyzet rendezése kapcsán, az utcán viszont körülvette őt egy csapatnyi tüntető, akik „gyilkosnak” és „szégyenletesnek” nevezték őt. A közösségi médiában megjelent videók szerint Cheng később a földre esett, de azt nem tudni, hogy magától esett el, vagy lelökték volna a földre.

A londoni rendőrség annyit írt, hogy „egy nőt karsérülésekkel szállított kórházba a Londoni Mentőszolgálat”, és jelenleg nyomoznak a körülmények kiderítése érdekében, de egyelőre nem tartóztattak le senkit az ügy kapcsán.

Kína londoni nagykövetsége szerint Chenget szándékosan szorította a földre „több tucat Kína-ellenes és függetlenségpárti” tüntető. A követség nagyon felháborodott az eseten: „Ezt az akciót el kell ítélnie nemcsak az egész kínai népnek és a hongkongi honfitársainknak, de az egész brit nyilvánosságnak, és egyhangúan a nemzetközi közösségnek is”, írják nyilatkozatukban.

A csütörtök esti tiltakozás szorosan kapcsolódik a hónapok óta zajló hongkongi tüntetésekhez, amelyek az utóbbi napokban egyre élesebb fordulatot vettek: éles lőszerrel meglőttek egy tüntetőt a hatóságiak, megbénult a közlekedés, az iskolákat bezárták, és a demonstrációkat kivéve lassan teljesen leáll az élet a városban. A tüntetések pedig hatással lehetnek a november végi helyhatósági választások eredményére is, ahol a demokrácia-pártiak több posztot is elvihetnek a kormányzó Peking-pártiaktól.