hirdetés

Erdogan nem kér bocsánatot. A török államfő a CNN-nek adott interjújában beszélt arról, hogy országa nem fog bocsánatot kérni az orosz vadászgép lelövése miatt, mivel a gép jogosulatlanul tartózkodott török légtérben. Sőt, az oroszoknak kéne ezt tenniük.

Szuhoj lelőtt

Ha valamelyik félnek bocsánatot kell kérnie, azok nem mi vagyunk. Azoknak kell bocsánatot kérniük, akik megsértették a légterünket. Pilótáink és katonáink csak a feladatukat teljesítették, amikor reagáltak az érvényben lévő egyezmények megsértésére. Szerintem ez a lényeg – fogalmazott Recep Tayyip Erdogan.

A török elnök azután foglalt állást, hogy Vlagyimir Putyin bejelentette, hiányolja a török bocsánatkérést a lelőtt gép miatt. Putyin hozzátette: Ankara tereli zsákutcába a török–orosz kapcsolatokat, mivel a szíriai határ közelében lelőtt gép pilótája nem kapott figyelmeztetést a törököktől. A törökök válaszul közzétettek egy hangfelvételt, amelyen hallható, hogy történt figyelmeztetés.

Erdogan egy másik, csütörtökön adott interjúban elutasította azt a feltételezést is, hogy Törökország az Iszlám Államtól vásárolt volna olajat.

Azt mondják, hogy Törökország az Iszlám Államtól vesz olajat. Mindenki számára ismert, hol vásárolunk energiahordozókat. Leginkább Oroszországból. Majd Iránból, Azerbajdzsánból és Észak-Irakból. Akik azzal vádolnak, hogy olajat vásárolunk az Iszlám Államtól, bizonyítsák be. Ha keresik a finanszírozási forrásukat, akkor legelőször az Aszad-rezsimre kell vetniük a pillantásukat, és azokra, akik azt támogatják – mondta Erdogan, nyilvánvalóan a moszkvai vádakra reagálva.

Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden azt mondta, hogy országa régóta tudott azokról az olajszállítmányokról, amelyek az Iszlám Állam terroristáinak kezére került területekről jutottak Törökországba. Putyin szerint az Iszlám Állam tagjai több száz millió dollárt kerestek az olajkereskedelemmel, és „egész kormányok” fegyveres erőinek védelmét élvezték.