hirdetés

Alkudozik Ukrajna. Fogolycserét javasolt az ukrán elnök Moszkvának, hogy elérje Nagyija Szavcsenko ukrán katonai pilótanő kiszabadulását, akit súlyos börtönbüntetés fenyeget Oroszországban.

nagyija szavcsenko

Petro Porosenko ezt egy sajtótájékoztatón vetette fel Ankarában. Ha engem kérdeznek, hogy lehetséges-e a csere, azt mondanám, hogy igen, és erre alkotmányos jogom van – mondta, hozzátéve, hogy eddig semmiféle elfogadható kezdeményezés nem volt az ügyben.

Szavcsenkót azzal vádolják Oroszországban, hogy bűnrészes egy Luhanszk megyei aknatámadással megölt két orosz tévés halálában, mert az újságírók tartózkodási helyének koordinátáit megadva ő irányította rájuk a tüzet. A pilótanő akkor szabadságon volt a légierőtől, és belépett a kelet-ukrajnai szakadárok ellen harcoló Ajdar önkéntes alakulatba. A moszkvai hatóságok azt állítják, hogy a pilótanőt orosz területen fogták el.

Szavcsenko viszont az oroszbarát lázadókat vádolja azzal, hogy ők fogták el Kelet-Ukrajnában, s azután kiszolgáltatták Oroszországnak.