hirdetés

A hurrikán ereje ugyan csökkent, de ez senkit ne tévesszen meg, a trópusi ciklon életveszélyes. A keleti partot elérő hurrikán özönvízszerű pusztítást hoz magával.

 

flo-2p20182551747_goes16-abi-conus-geocolor-2500x1500_wide-1d7c7bd2b53c036f70f10042ab35160a3e3e739e-s800-c85A Florence hurrikán ereje 4-esről 2-es erősségűre csökkent, de ettől még a hurrikán változatlanul életveszélyes – közölte csütörtöki sajtótájékoztatóján Roy Cooper, észak-karolinai kormányzó, és Brock Long, a Szövetségi Válságkezelési Ügynökség (FEMA) igazgatója isugyanezt hangsúlyozta .

Long szerint katasztrofális pusztítást végezthet a hurrikánnal érkező özönvíz, helyenként akár 2-4 méter magas árvízre kell számítani. A vihar pedig akár nyolc-tíz méteres hullámokat is korbácsolhat a tengerparton, az ottani házakat egészen az tetőig elöntheti az áradat. „Szóval ez egy nagyon erős vihar. Az özönvizet sajnos sok ember nem éli túl” – mondta az igazgató.

Long és Cooper figyelmeztetése elsősorban azoknak az embereknek szólt, akik a kötelező evakuálás ellenére sem távoztak keleti parti otthonaikból. Roy Cooper nekik azt üzente, hogy akik nem hagyják el azonnal a katasztrófa által fenyegetett házaikat, azoknak pár órán belül „nem lesz kinek telefonálniuk”, vagyis nem számíthatnak segítségre.

Az észak-karolinai kormányzó sürgetett mindenkit, hogy ha még teheti, azonnal induljon az állam belső területei felé. Az özönvízszerű esőzés szombatig folyamatos lehet.

A hurrikán helyi idő szerint csütörtökön délután partot ér Észak-Karolinában. Észak- és Dél-Karolina, Georgia, Virginia Maryland és az északkeleti New Jersey államokban rendkívüli állapot van érvényben, csakúgy, mint az Egyesült Államok fővárosában, Washingtonban.

Az érintett államokban körülbelül 1,7 millió embert szólítottak fel az otthonaik elhagyására. A viharra vonatkozó figyelmeztetések pedig összesen több mint tíz millió embert érintenek. A régió legtöbb repterét más lezárták, több mint 1700 járatot töröltek.