hirdetés

Finnország jelentősen szigorítja bevándorláspolitikáját, ezzel a térségben nincs egyedül, ugyanis az utóbbi időben több észak-európai ország vezetett be migránsokkal kapcsolatos korlátozásokat. A finnek menekültközpontok bezárásával és új kitoloncolási központok létrehozásával szigorítanak.

 

finn zászló

 

A korlátozó intézkedések között az is szerepel, hogy többé nem kaphatnak átmeneti tartózkodási engedélyt egyes dél- és kelet-afganisztáni tartományokból érkezők – derült ki a finn védelmi miniszter keddi tájékoztatásából.

Finnország már szeptember végén felfüggesztette az iraki és szomáliai állampolgárok menedékkérelmének elbírálását, amíg a kormány újra nem értékeli a biztonsági helyzetet. Az észak-európai országot korábban szívesen választották iraki és szomáliai bevándorlók, mert ott viszonylag könnyű volt tartózkodási engedélyt szerezniük.

A Finnországba érkező menedékkérők száma az utóbbi hetekben erősen csökkent, a hatóságok egyedül az Oroszországgal közös keleti határon tapasztaltak némi emelkedést.

A finn belügyminisztérium adatai szerint év végéig körülbelül 35 ezer menedékkérő érkezhet Finnországba. Korábban a tárca ennél több, 50 ezer menekült érkezésére számított. 2014-ben a bevándorlók száma még csak 4 ezer körül volt, idén év eleje óta azonban már több mint 30 ezer migráns érkezett, főként Irakból. Többségük Svédországból, az északi határon át lépett be Finnországba, de több mint 300-an a finn–orosz határon át érkeztek.