hirdetés

A nagy forradalmár és Che Guevara harcostársa, Kuba vezére bejelentette, hogy hamarosan meghal. Fidel Castro valószínűleg az utolsó beszédét mondta el a kubai pártkongresszuson, ahol közölte: hamarosan meghal, de a forradalom eszméi tovább élnek.

fidel

89 évesen Fidel Castro megtartotta állítólag utolsó beszédét a kubai pártkongresszuson – számolt be a brit Telegraph. A veterán politikus 84 éves testvére, Raul újraválasztása után beszélt. A kommunista párt újraválasztott vezetője, a fiatalabb Castro közölte: 2018-as nyugdíjba vonulásáig megtartja pozícióját.

Fidel Castro szerint közeledik az idő, és helyüket a fiatalabb generáció veszi át. A korábbi vezető a 2000-es évek eleje óta bélrendszeri problémáktól szenved. Bejelentése, hogy már a halálán van, nyilvánvaló tényként hangzott el.

2021-ben – a következő kongresszus alkalmával – új vezetés áll fel. A jelenlegi kongresszus az utolsó, amit még a történelmi nemzedék vezet – mondta az idősebb Castro, szavait pedig hangos éljenzés követte a beszámolók szerint.

Mindannyiunk számára eljön az idő. A kubai kommunisták eszméi azonban itt maradnak, hogy bizonyítsák: buzgalommal és méltósággal képesek vagyunk anyagi és kulturális javakat előállítani, az emberek szükségeire. És szakadatlanul küzdenünk kell azok megszerzéséért – fogalmazott.

Az ötévente tartott pártkongresszuson általában a legtöbb magas rangú vezető a helyén marad. Jose Ramon Machadót, Raul Castro 85 éves, keményvonalas helyettesét is újraválasztották. Raul Castro, aki legalább 86 éves koráig szeretné vezetni a pártot, a múlt héten azzal a bejelentéssel nyitotta meg a kongresszust, hogy a kommunista vezetőknek ezentúl 70 éves korukban nyugdíjba kell vonulniuk.

Márciusban Barack Obama amerikai elnök történelmi látogatást tett Kubába, de Fidel Castróval nem találkozott. Távozását követően az idősebb Castro erős bírálatot fogalmazott meg az Egyesült Államokkal szemben. „Kubának nincs szüksége az USA segítségére, és továbbra is saját kommunista eszméinket követjük” – írta akkor.