hirdetés

Az európai szocialisták elnöksége számára a vallásszabadság vagy a plurális társadalomba vetett hit alapvető érték. A szocialisták azt várják Robert Fico szlovák miniszterelnöktől, hogy megvilágítja és átértékeli az üggyel kapcsolatosan tett álláspontját.

fico

Az Európai Szocialista Párt  elnöksége bejelentette, hogy a második legnagyobb európai párt megtárgyalta a Smerhez fűződő viszonyát a párizsi menekültekről és az EU monetáris politikájának legújabb fejleményeiről szóló konferencia alkalmával.

Határozottan elutasítjuk Robert Fico nemrég, az iszlám szlovákiai feladataival kapcsolatos kijelentéseit. Kétségeink és kérdéseink vannak a menekültekkel és kisebbségekkel, különösen az LGBT-vel kapcsolatos politikájával is – írja hivatalos kommünikéjében a PES elnöksége.

Elvárjuk, hogy mint az EU következő soros elnöke világos programot vázol fel az erős és egységes Európára – áll a párt állásfoglalásában.

A PES médiának szóló hírei szerint megkezdik a Smer „kritikai értékelés”-ét, hogy el tudják dönteni, szükségesek-e további lépések a szlovák párttal szemben. A PES figyelmeztetett, hogy ha nem történik semmilyen előrelépés, a szankcióra tett javaslatok, így az európai pártcsaládbeli tagság is a politikai eljárás részei lehetnek. Ebbe az eljárásba bekapcsolódhatnak a legfőbb politikai vezetők, akár a PES-hez tartozó kormányfők is.

A szlovák EU-elnökség elején szükségét érezzük a kritikai megítélésnek. Ezen események fényében a PES elnöksége fog dönteni minden további politikai vagy törvényes lépésről, beleértve a tagság felfüggesztését is – áll a médiához eljuttatott közleményben.