hirdetés

Aggasztó, de Ferenc pápa hároméves programjában nem szerepel Magyarország. Pedig Áder János 2013-ban már meghívta a katolikus egyházfőt, aki feltehetőleg a távolmaradásával is figyelmeztetni akarja a keresztény kormányunkat arra, hogy a migránsellenes NATO-kerítésünkkel nem igazán ért egyet. Persze lehet az is, hogy Erdő Péter bíboros vagy épp Kiss Rigó püspök nyilatkozatai nem tetszettek a katolikus egyház legfőbb vezetőinek.

ferenc pápa-fiat

Áder János 2013-ban járt a Vatikánban Ferenc pápánál, akit meg is hívott Magyarországra, valamint azt ajánlotta, hogy 2016-ban jöjjön, mert akkor lesz a Pannónia provinciából származó Szent Márton tours-i püspök születésének 1700. évfordulója. Ebben az évben arról is volt szó, hogy Ferenc és Kirill pátriárka első találkozójára is itt kerülhet sor.  A pápa jövő évi programjában viszont nem szerepel a magyarországi látogatás, ezzel szemben például Lengyelország, Málta és Örményország igen.

A Bors megkereste a Köztársasági Elnöki Hivatalt és a Magyar Katolikus Püspöki Konferenciát is az ügyben, hogy mi lehet Ferenc pápa távolmaradásának oka, vagy jön-e mégis, de hetek óta nem kaptak választ.

Feltehetőleg Ferenc pápát zavarja nem kicsit a brutális NATO-kerítésünk. No a migránsellenes hangulatkeltésünket is vélhetően rosszallóan nézi az egyházfő, főként hogy a magyar kormány erősen katolikus, keresztény hitvallásáról beszél állandóan, de tetteit pont ezen eszmeiség néha nem igazán hatja át. Valószínűleg a határra emelt kerítés tehet minderről, véli a Bors, ugyanis Ferenc pápa erre utalva korábban kijelentette:

Köztudott, mi lesz a falak végső sorsa. (…) Minden fal leomlik: ma, holnap vagy száz év után. (…) az akadályok emelése több vagy kevesebb ideig működik, de nem jelent megoldást. A probléma attól még fennmarad, csak a gyűlölet lesz miatta nagyobb.

A pápa emellett felszólította a magyar plébániákat, hogy fogadjanak be egy-egy menekült családot, ezzel szemben Kiss-Rigó László szegedi püspök például úgy nyilatkozott: Ferenc pápának fogalma sincs a magyar helyzetről, pedig itt nem bevándorlás, hanem invázió zajlik. Erdő Péter bíboros pedig arról beszélt, hogy nem akarnak embercsempészetet, azaz bűncselekményt elkövetni. Bár aztán ezen állítását a bíboros visszavonta, mondván, ő nem ezt mondta.