hirdetés

A szegényekkel való szolidaritásra hívott fel az év végi hálaadó istentiszteleten Ferenc pápa a Vatikánban. Egy olyan társadalom, amely nem törődik a szegényekkel, üldözi őket, bűnözőkké teszi őket, a maffiába kényszeríti őket, elveszíti a szabadságát és megszűnik keresztényi lenni – mondta a katolikus egyházfő.

 ferencpápa

Az egyházfő – aki egyúttal Róma püspöke is – az olasz fővárost érintő, a közelmúltban napvilágra került korrupciós botrányokra utalva ostorozta a korrupciót és a szegények kizsákmányolását.

Meg kell védenünk a szegényeket és nem védekeznünk kell tőlük. Meg kell védenünk a gyengéket, és nem kihasználni őket” – mondta a katolikus egyházfő több ezer hívő előtt a Szent Péter-bazilikában.

Decemberben az olasz rendőrség őrizetbe vett 37 embert azzal a gyanúval, hogy egy maffia-szerű szervezetet működtettek, amely korrupt városi tisztségviselők révén megrendeléseket kapott az önkormányzattól közfeladatok ellátására, köztük menekülteket befogadó állomások működtetésére. A sajtóban közölt nyomozati anyagok között vannak olyanok, amelyek arra utalnak, hogy a megbízások elnyerői gyakran hasznot húztak súlyos szociális problémákból.