hirdetés

Ferenc vagy Merkel diadalmaskodik? A fogadóirodák vajon jól számoltak-e? Egyelőre nem tudni. A norvég fővárosban ma jelentik be ugyanis a Nobel-békedíj idei kitüntetettjét. A norvég Nobel-bizottság délelőtt 11 órakor hirdeti ki a nyertest. Sokak szerint a békedíjra Ferenc pápa és Angela Merkel a legesélyesebb, de lehet, hogy van egy nevető harmadik is. Tény, hogy pápának Nobel-díjat eddig még soha nem adományoztak, így történelmet írhatna a társaság és Ferenc pápa is.

pápa kosárlabda

 

Egyházi személyek kaptak már Nobel-díjat, mint a dalai láma vagy épp a híres Teréz anya is, de pápa sosem volt a díjazottak között. De talán a jelöltekig sem jutott el katolikus egyházi vezető. Most azonban Ferenc pápa történelmet írhat, és a Nobel-bizottság tagjai is, ha neki adják az idei Nobel-békedíjat.

A fogadóirodák szerint az egyik legesélyesebb várományos  Angela Merkel német kancellár az ukrán válság és kiváltképp a menekülthullám kezelésében nyújtott munkája miatt. De nagyon nagy esélyesként tartják számon még Ferenc pápát is, Denis Mukwege kongói orvost, aki a fegyveres konfliktusban nemi erőszakot elszenvedő nők számára nyitott kórházat, és a Novaja Gazeta című orosz újságot is. Az eritreai származású, jelenleg Svájcban élő Mussie Zerai orvos neve is felmerült nemrég, ő azokon az embereken segít, akik a Földközi-tengeren bajba kerülnek.

A Nobel-békedíj az egyetlen, amelyet nem a díjalapító svéd Alfred Nobel hazájában, hanem Norvégiában, Oslóban ítélnek oda, és adnak át. A norvég Nobel-bizottság délelőtt 11 órakor hirdeti ki a nyertest, akinek majd december 10-én kell átvennie a 8 millió svéd koronával (mintegy 280 millió forinttal) járó díjat.