hirdetés

Aggódik a pápa. Az Ukrajnában zajló harcok azonnali beszüntetését szorgalmazta Ferenc pápa a római Szent Péter téren vasárnap délben mondott beszédében s egyben megemlékezett a leprásokról is, amely a szegénység betegsége.

ferencpápa

Az Úrangyala-imádságot (Angelus) megelőző szavaiban a katolikus egyházfő aggodalmát fejezte ki a megfogalmazása szerint elmérgesedő kelet-ukrajnai helyzet miatt, amely számos áldozatot követel a civil lakosság soraiban. Ferenc pápa azt mondta, imádkozik a szenvedőkért. Az egyházfő felhívást intézett a szembenálló felekhez arra kérve őket, hogy indítsák újra a párbeszédet és minél előbb vessenek véget a harcoknak.

Az egyház hagyománya szerint január utolsó vasárnapján a pápa az Actio Catholica katolikus mozgalom fiataljaival békegalambot reptet a magasba a pápai lakosztálynak a Szent Péter térre nyíló ablakából. Most először a pápa azonban egy fehér galamb helyett léggömböt eresztett el, mivel tavaly a felszálló galamb a római sirályok zsákmánya lett.

Ferenc pápa megemlékezett a leprások vasárnapra eső világnapjáról is hangsúlyozva, hogy a lepra a „szegénység betegsége”.

(Origo-EstiÚjság)