hirdetés

Egy turista felvette az isztambuli terrortámadást. Az isztambuli IÁ pokolgépes terrortámadásának mind a kilenc áldozata német, a sérültek között is sok a külföldi – mondta a török miniszterelnök. A kormányfő szerint a merénylő, aki egy bombával felszerelt övet robbantott fel, az Iszlám Állammal állt kapcsolatban.

isztambuli robbantás

Az isztambuli belvárosban történt öngyilkos merényletnek a legfrissebb információk szerint 10 halálos áldozata van, akik közül 9 német állampolgár. A tizedik maga az IÁ terroristája volt. A Reutersnek nyilatkozó két török kormánypárti tisztségviselő azt mondta, feltételezésük szerint az Iszlám Állam áll a robbanás mögött, és erre utalt Davutoglu török miniszterelnök is. Recep Tayyip Erdogan török elnök sajtótájékoztatóján szíriai származású elkövetőről beszélt, aki a napokban érkezett Törökországba.

Erdogan bírálta a Törökországot kritizálókat.

Választani kell. Vagy a török kormány, vagy a terroristák oldalán áll valaki – mondta Erdogan.

A Guardian által idézett török biztonsági elemző, Metin Gürcan szerint valószínű, hogy az Iszlám Állam áll a merénylet mögött. Ezt támasztja alá a helyszín, a célpontnak szánt nemzetiségek és az is, hogy a kormány mindent megtett a merénylet után az információk terjedésének megakadályozásáért. Gürcan azt várja, hogy a támadás után növekedni fog a nyomás a török kormányon a nemzetközi közösség részéről, hogy a törökök által szintén terrorszervezetnek tartott Kurd Munkapárt helyett az Iszlám Állam ellen összpontosítsák erőiket.