hirdetés

Felül kell vizsgálni Törökország partnerségének kérdését az Iszlám Állam nevű dzsihádista szervezet elleni szíriai harcban – figyelmeztetett Jean-Marc Ayrault francia külügyminiszter a sikertelen török puccskísérlet után vasárnap. Az tény, hogy a titkosszolgálati jelentés szerint rengeteg IÁ harcos és szimpatizáns él Törökországban.

török katonák

Felmerültek kérdések, amelyeket mindenképpen fel kell tenni – mondta Ayrault a France 3 francia tévécsatornának.

Részben működnek a dolgok, de legyünk őszinték: van néhány gyanús körülmény – tette hozzá.

A francia diplomácia vezetője az Iszlám Állam elleni koalíció jövő heti washingtoni ülésén tárgyalná meg Törökország partnerségének kérdését.

Gyanús körülmény lehet, hogy sokak szerint a puccsot maga ellen Erdoğán szervezte meg, hogy diktatórikus hatalmát még jobban megerősítse. Ezt mutathatja, hogy olyan gyorsan leverték a puccsot, és hogy az embereket az utcára hívta a katonák ellen. Gyanús lehet az is, hogy több katonát a civilek úgy fejeztek le, akárcsak az IÁ szokta a látványvideóiban a túszait.

Törökország egy nagy ország, stratégiai szerepet tölt be, NATO-tagállam, neki a leghosszabb a Szíriával közös határa, mintegy 2,5 millió szíriai menekültnek nyújt védelmet és szövetségesünk – nyomatékosította az ázsiai ország partnerségének előnyeit is az interjúban a francia külügyi tárca vezetője.

Egy francia tisztségviselő később magyarázkodni kényszerült Ayrault megjegyzései miatt, aki szerinte nem akarta megkérdőjelezni Törökország szerepét az IÁ-val szembeni harcban. Eközben John Kerry amerikai külügyminiszter vasárnap leszögezte, hogy az Egyesült Államok nem szakította meg az IÁ elleni harcát a sikertelen török puccskísérlet és következményei miatt.

Az Egyesült Államok egyik legjelentősebb térségbeli szövetségesének számító Törökország rövid időre lezárta Washington előtt az IÁ elleni légi csapások kiindulópontjául használt incirliki támaszpontot. A Pentagon vasárnap már közölte, hogy a szoros együttműködésnek köszönhetően újra megnyílt a török légtér az amerikai katonai gépek előtt, így a szövetségesek hadműveletei visszatérhetnek a régi mederbe. Kerry annak tudta be a támaszpont lezárását, hogy a puccsisták itt tankolták újra az általuk megszerzett repülőgépeket.

A polgári légi közlekedés azonban még nem állt helyre teljesen: a Török Légitársaság 196, Isztambult érintő belföldi és nemzetközi járatát törölte a pénteki puccskísérlet után kialakult járattorlódások miatt. Emellett az amerikai légügyi hatóságok egyelőre nem engedélyezik a berepülést Isztambulba és Ankarába, és nem fogadják a Törökországból érkező járatokat.