hirdetés

 

Baj lesz, sőt akár katasztrófa is lehet Görögországban. Folyamatosan nő ugyanis a migránsok száma. Már most 44 ezren vannak, miközben 31 ezer férőhely jut nekik a görögországi menekültszállásokon – közölte a görög kormány.

macedón-görög határ

A görög szigeteken kilencezren várják, hogy továbbutazhassanak, Athén környékén tizenegyezer menedékkérő található, míg a macedón határnál tizenkétezren reménykednek továbbra is abban, hogy újra megnyílik előttük a határ és továbbmehetnek Nyugat-Európa felé. A héten a nyugat-balkáni útvonalon található országok fokozatosan lezárták határaikat a migránsok előtt, és Macedónia is csak azokat engedi be, akik a jogszabályoknak megfelelően útlevéllel és vízummal rendelkeznek, vagy ott akarnak menedéket kérni.

Jannisz Muzalasz görög bevándorlásügyi miniszter vasárnap azt is tudatta: török megfigyelők érkezhetnek a görög szigetekre, hogy segítsék a migránsok visszafogadását.

Rendet kell tenni a káoszban, és butaság lenne elutasítanunk a segítséget – fogalmazott Muzalasz miniszter.

Törökország és Görögország között 2002 óta van hatályos visszafogadási egyezmény, de Törökország korábban közölte, hogy nem hajtja végre a megállapodást. Most, a migrációs válság nyomása alatt sikerült a két országnak megállapodnia arról, hogy újra alkalmazzák az egyezményt, s Törökország visszafogadja azokat, akik nem jogosultak menekültstátuszra.

A török megfigyelők ugyanakkor a „nemzeti szuverenitás keretein belül” végzik majd tevékenységüket – tudatta Muzalasz.

Ezzel párhuzamosan Idomeninél a görög hatóságok egyre nagyobb erőfeszítéssel igyekeznek biztonságos helyre vinni az ott táborozó migránsokat, miután tovább nő a fertőzések veszélye. Egy kilencéves kislánynál A típusú vírusos májgyulladást diagnosztizáltak. Ez a betegség rendszerint nem megfelelő higiénés körülmények között szokott fertőzni.

Idomeninél leírhatatlan körülmények uralkodnak. Az eső miatt a környék gyakorlatilag mocsárrá változott – magyarázta a görög járványügyi hivatal vezetője, Thanaszisz Jannopulosz, hozzátéve: a járvány megelőzése érdekében elkezdték oltani az embereket, és teherautókkal tiszta vizet szállítanak a határhoz.

A görög hatóságok szórólapokon tájékoztatták a migránsokat, hogy az észak felé vezető fő útvonal lezárult, keressenek menedéket görögországi befogadó központokban. Már szigeteken és a kikötőkön felhívják a figyelmüket, hogy ne induljanak Idomenibe.

Görögország szállást, élelmet ad és egészségügyi ellátásban részesít  – áll a szórólapokon arab, fárszi és pastu nyelven.

A kormány következetesen azt állítja, hogy nem akarja erővel kiüríteni a környéket, s arra számít, hogy a migránsok belátják, hogy nem fognak tudni továbbmenni.